Hemelvaartsdag 2020 zal ik niet snel vergeten. De Telegraaf online opende deze pseudo zondag met het bericht dat Transavia weer gaat vliegen. Voor mij bijna zo’n historisch moment als waar je was toen terroristen de Twin Towers invlogen (ik sprak met Coby van Dongen op mijn redactiekamer van Reisrevue) en de Amerikanen op de maan landden. Het lijkt misschien overdreven, maar dat kan je pas later beoordelen als blijkt dat die vluchten het begin van het herstel inluiden.

Griekenland, Portugal en Spanje krijgen vanaf 4 juni weer bezoek van de groene Boeings van de KLM-dochter. Ik ben heel benieuwd wat voor soort passagiers daar in zullen zitten. Tweede huis-bezitters, familiebezoekers, zakenlui, of klanten van touroperators en welke zijn dat? En wat gaan Corendon, Ryanair, TUI Fly en de notoire lowcosters als Veuling, Ryanair en EasyJet doen? Die zullen ongetwijfeld meteen volgen. Ryanair voorspelt zelfs dat er direct weer een prijzenslag ontbrandt…

De grote vraag is natuurlijk hoe de situatie op de bestemmingen zal zijn. Kan er weer sprake zijn van een vakantiegevoel, blijven lokale besmettingsgolven achterwege en blijven we er bespaard van nare, afschrikwekkende coronaperikelen?

Transavia’s intenties zijn even hoopvol als bizar. Maar het is wel een startschot. Mag je eigenlijk wel aan een wederopstanding van buitenlands toerisme denken als de sportscholen pas per 1 september open mogen, kroegen en restaurants meer dan halfleeg blijven, voetbalwedstrijden zonder publiek worden gespeeld en Frankrijk deze zomer de grens voor buitenlanders dicht houdt? Erop hopen lijkt tegen beter weten in, ik krijg er ruzie van in mijn hoofd, misschien ben ik heel naïef, maar het geeft wel een lekker gevoel.

Zwaaien naar premier Rutte en minister De Jonge, terwijl we met z’n allen – Frank Oostdam voorop – naar de Middellandse Zee vliegen.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment