Ik moest even zoeken in een bureaulaatje, maar vond hem bij mijn paspoort. Dat gele vaccinatieboekje met op de omslag het logo van het toenmalige ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De KLM Travel Clinic stempelde hem vol met bewijzen van peperdure prikken tegen Gele Koorts, Tyfus en Cholera. In stempels lees ik de tekst ‘Staatstoezicht op de Volksgezondheid’.

Op menige airport in Afrika, Verre Oosten en Zuid-Amerika kwam je zonder ‘prikboekje’ met de juiste vaccinaties de grens niet over. Ik kan me overigens niet goed meer herinneren of op Schiphol bij het inchecken al door airlines werd gecontroleerd. Ik dacht een enkele keer wel als ergens een uitbraak was van Cholera.

Een stempel tegen Covid-19 staat er niet in maar misschien duurt dat niet lang meer. Als alle slotkeuringen goed verlopen zijn er misschien al eind van dit jaar miljoenen doseringen beschikbaar in Nederland. Voor 2021 hoor ik in het goede nieuws van voor Europa 300 miljoen doseringen. Dat geeft de burger weer moed.

De reisbranche smeekt al maanden om perspectief. Ik meen dat Arjen Kers van TUI dat voor het eerst deed in de vroege zomer aan tafel bij Op1. Het lijkt erop dat die wens eindelijk vervuld is. Nu nog afwachten hoe snel er massaal gevaccineerd kan worden en of voldoende Nederlanders vrijwillig een prik gaan halen. Een verplichte vaccinatie tegen corona lijkt er jammer genoeg niet in te zitten. Het kabinet is tegen.

Waarschijnlijk haalt een ‘indirecte verplichting’, waarmee de VVD-fractie in de Tweede kamer flirt, het evenmin. Dan zijn er nog een paar opties over. Vervoersmaatschappijen kunnen toegang voorbehouden aan passagiers met een inentingsbewijs. Ook bestemmingen zouden een ‘prikboekje’ met corona vaccinatie kunnen gaan eisen, zoals het attractieparken, horeca en accommodaties ook vrij zal staan alleen geprikte bezoekers toe te laten. Dat is een betere regeling dan (snel)testen, waar voor toeristen toch het risico aan blijft kleven van op reis besmet raken met als gevolg verplichte quarantaine.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is de eerste airline die aankondigt straks alleen gevaccineerde passagiers te vliegen. KLM vindt het nog te vroeg voor zo’n restrictie. Ook TUI Fly en Transavia mikken vooralsnog op sneltests. Ik begrijp dat niet zo goed. Het vaccinatiebewijs lijkt me wereldwijd de reddingsboei voor de zo geteisterde luchtvaart- en reissector.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Adrie van Rooij Antwoorden

    Beste jan,

    Enkele miljoenen vaccins al eind van dit jaar……. Jan, ik vrees dat je Hugo vergeet. Niet de mierzoete bubbeltjeswijn, maar onze bruisloze minister, Hugo de Jonge. Waar Nederland als eerste – en bijna enige – tijdens de eerste golf een groot tekort had aan alle middelen die preventief werken, schijnen we dat nu wéér klaar te spelen. De eerste berichten over tekorten zijn er al. Ik citeer een oipnieleider ‘waar ze in andere landen goed zijn in het voorspellen en zien aankomen van tekorten, zijn wij in Nederland er goed in om vast te stellen als er tekorten zijn!

    En zo dreigt het ook te gaan met de vaccins; op BBC World News zegt men in het VK te starten in december en in jan-feb-mrt iedereen die dat wil, ingeënt te hebben. In Duitsland begint men binnen twee weken met miljoenen vaccins. Nederland? Mogelijkerwijs 10.000 in december en dan een uitrol die wss duurt tot eind 2021!!

    Daar gaan we als branche! Kan en mag iedereen straks weer reizen op voorwaarde van vaccinatie, zijn onze klanten niet gevaccineerd………. Je zou zo’n minister toch terplekke sabreren en de kurkrestanten (mét glas) ergens stoppen op een plaats ‘where the sun don’t shine’…..

Write A Comment