Komende winterseizoen lijkt in het water te vallen. Hopelijk blijven de Canarische Eilanden en Curaçao in trek, ook al worden door premier Rutte alle vakanties naar het buitenland tot halverwege januari 2021 ontraden. De wintersport zat al in de verdomhoek en je mag vrezen dat ze straks qua omzet geen grote rol gaan spelen voor de branche, ook al omdat consumenten nog meer dan al gebruikelijk voor eigen vervoer zullen kiezen. Ze willen de onzekerheid mijden dat een geboekte reis wordt geannuleerd en houden de regie liever in eigen hand.

Voucher-moeheid

Ik schreef al eerder over ‘voucher-moeheid’. Als de markt zich gaat herstellen zal de klant ongetwijfeld meer controle willen hebben over zijn betaalde reisgeld. Na (last minute) annuleringen wil hij dat direct weer in zijn eigen portemonnee terug. Daar zal de sector toch oplossingen voor moeten vinden, in plaats van meer te laten aanbetalen. Dat zal consumenten afschrikken, vrees ik.

Luchtvaartmaatschappijen spelen een grote rol bij het vinden van die oplossing, want hun eis dat tickets direct bij de boeking betaald moeten worden, helpt natuurlijk niet. Met name Transavia kan een bijdrage leveren op dit vlak. TUI en Corendon hebben het voordeel dat binnenskamers voor hun klanten te kunnen fixen, al zal de neiging om zo vroeg mogelijk de kassa te laten rinkelen groot zijn.

Virtuele Touroperators (VTO’s) en retailers die zelf vliegvakanties samenstellen kennen dit probleem maar al te goed. Short haul zijn vaak naast KLM en Transavia ook prijsvechters als Ryanair en EasyJet van de partij waarvan tickets direct betaald moeten worden bij de boeking. Gaat een bestemming op oranje dan zijn ze de pineut. De airline vliegt rustig door, betaalt daarom het geannuleerde ticket niet terug, terwijl de reissom volledig moet worden gerestitueerd.

Weinig fiducie

Veel reisondernemers die ik spreek, hebben weinig fiducie in een herstel van de omzet komend winter(zon)seizoen. Zeker gezien het negatieve regeringsadvies voor reizen tot (voorlopig?) half januari en als verre destinaties ook volgend jaar nog oranje blijven. Qua kosten wordt zoveel mogelijk bespaard en alle pijlen worden hoopvol gericht op het zomerseizoen 2021.

Onzekere factoren zijn naast overheidsrestricties de inzet en acceptatie van sneltesten, de komst van een beschermend vaccin en zo min mogelijk pijn van het (moeten) terugbetalen van de voucher bedragen. Als de zomerboekingen volgend jaar niet op gang komen, wordt het moeilijk. ‘Dan trek ik de stekker eruit’ is wat ik als reactie daarop te horen krijg. Het zal toch niet…

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment