Met je neus op de feiten. BCD Travel ontslaat 3.000 medewerkers wereldwijd. Ook in Nederland vallen ontslagen. Het in grootte derde zakenreisbureau van de wereld – na CWT en American Express – heeft de omzet de afgelopen maanden zien terugvallen met bijna 100 procent. Business travel is vrijwel stilgevallen, video conferencing heeft het (internationale) zakenreis verkeer teruggedrongen.

Eigenaar John Fentener van Vlissingen (81) houdt met een kapitaalinjectie en kredieten zijn door corona zwaar getroffen BCD Travel overeind. Nu kan de miljardair wel tegen een stootje, maar ik vrees dat de toekomst er somber voor hem uitziet. Zelf verwacht hij dat in de tweede helft van 2021 de markt voor hem weer zal aantrekken, maar ik waag dat te betwijfelen. Virtueel vergadering kan wel eens een blijvertje worden.

Bij eerdere crises met stilval van zakentrips deze eeuw werd dat ook al verwacht, maar uiteindelijk pakten zakenmensen na afloop daarvan steeds toch weer volop het vliegtuig. Nu zijn er indicatoren die mijn verwachting onderschrijven, hoe vervelend dat overigens ook is.

Zo is de technologie achter virtueel vergaderen beter presterend dan toen. De snelheid en stabiliteit van internetverbindingen zijn geweldig en tegenwoordig zonder storende beeldinterrupties. Door de lengte van de coronacrisis slaat ook de gewenning toe. Welk internationaal zakendoend bedrijf juicht niet de enorme kostenbesparingen toe? Dat geldt voor klein en groot.

Waar vroeger grote delegaties afreisden om (inleidende) besprekingen te voeren, doen die dat nu via het scherm en voor de uiteindelijke closure van de deal heeft dan alleen één CEO nog naar de andere dealmaker te vliegen voor de handtekening.

In de nieuwe wereld van start- en scale-ups is sowieso bijna not done om in deze tijd elkaar fysiek te ontmoeten, ongeacht de afstand. Gearriveerde bedrijven volgen steeds meer dat voorbeeld en (grotendeels) thuiswerken blijkt ook efficiënt en kostenbesparend. Zelfs handelsmissies kiezen al voor het beeldscherm. En dan gebruik ik nog niet eens het milieu-argument, dat (ook) een steeds grotere rol gaat spelen.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

 1. Hans Tattersall Antwoorden

  Fentener van Vlissingen denkt ook dat zakenreizen binnen 5 jaar weer op het niveau van 2019 zijn.
  Ik geloof ook in dit soort cycli. Veel ‘onnodige’ trips zullen plaatsmaken voor virtueel vergaderen, maar er gaat niets boven persoonlijk contact.
  Virtueel vergaderen tipt niet aan ‘body talk’ en die nuance verschillen tijdens een meeting die er wel degelijk toe doen.
  Dit merk je niet of nauwelijks op tijdens een virtuele sessie. Nog maar afgezien van de relatie die opgebouwd en onderhouden wordt.
  Nu heeft iedereen de mond vol van milieu en mooie oplossingen, maar ik denk net als FvV dat binnen 5 jaar iedereen weer over gaat tot de orde van de dag.
  Kijk naar de geschiedenis. De mens verandert in basis nauwelijks van gedrag.

Write A Comment