Uiteraard leverde Don Kaspers zijn bestuurszetel bij de ANVR in nadat hij afzwaaide als CEO van de Dr-t Groep, de grootste reisagent van Nederland. Zijn opvolging is nog niet geregeld. Je mag aannemen dat die stoel weer door een reisagent wordt bezet. Dat leeft in ieder geval heel sterk onder reisagenten. Als ik de ANVR was zou dat iemand worden uit de kring van de DTRU.

In de bekende wandelgangen van de reisbranche hoor ik echter dat de ANVR misschien wel de bestuurszetel van Martine de Knoop in het bestuur voldoende vindt als vertegenwoordiging namens de retail. In kringen van de DTRU valt die opvatting verkeerd. Martine is als commercieel directeur bij The Travel Club in dienst en dus geen retail ondernemer, vindt men, terwijl bovendien de belangen van een ZRA-platform nogal verschillen met die van de ‘gewone’ reisretail. Er wordt daarbij met veel respect en waardering over Martine gesproken. Bekend is overigens dat voorzitter Frank Oostdam bepaald geen voorstander is van bloedgroep-vertegenwoordigingen uit de achterban in zijn bestuur.

Om de impact van de afgelopen zomer opgerichte Dutch Travel Retail United te schetsen noem ik nog een keer de oprichters. Dat zijn Dutch Travel Alliance, Dr-t Groep met de merken D-reizen en VakantieXperts, The Travel Company, Face2Face Travel en TravelXL. Voor imposante lijst van DTA-ondernemers zie de website.

Gezamenlijk zijn deze DTRU-leden goed voor 1,5 miljard euro omzet, gerealiseerd door 3.000 reisprofessionals op de loonlijst. Alle leden zijn lid van de ANVR en deelnemer in de SGR.

Terwijl corona omzetten in de reisbranche verplettert, is het natuurlijk jammer dat zich zo’n ‘erkenningsstrijd’ afspeelt. Iedereen heeft wel wat anders aan zijn hoofd en de energie kan beter benut worden om te overleven. Aan de andere kant hebben wel juist de corona maatregelen de positie van de reisretail versus de leveranciers op scherp gezet, in ieder geval onder de DTRU-partners. ANVR, SGR (Reis Voucher, voucherbank) en TUI spelen daarbij de grootste rol.

Een eerdere blog over de DTRU sloot ik af met de volgende zin:

Ik heb niet het idee dat de DTRU een greep naar de macht doet, wel dat ze op basis van gelijkwaardigheid betrokken wil zijn bij wat er in de markt – lees ANVR – van ‘hogerhand’ besloten en bedisseld wordt. Zeg maar, het ‘nieuwe samen’. Tekenen bij het kruisje is niet meer van deze tijd.

jan@lokhoff.nl

PS: Hoor ik het goed op het NOS Journaal dat Nederlandse vakantiegangers volgend voorjaar bij terugkomst uit het buitenland een actuele negatieve PCR-test op zak moeten hebben?

Author

Write A Comment