Kan er iemand opstaan om onze minister-president te behoeden voor blunders tijdens persconferenties als het de reisbranche betreft? Op strenge toon waarschuwde hij zijn miljoenpubliek gisteren op de persconferentie dat de regering geen vakantiegangers repatrieert als er op de bestemming door een onverhoopte corona uitbraak problemen ontstaan. Volgens premier Rutte is dat risico voor rekening van de vakantieganger.

Is de kennis over de eigen ‘reiswetgeving’ in zijn ambtelijke omgeving nu zo beperkt, dat men niet weet dat de wettelijk vastgelegde zorgplicht de touroperator en het reisbureau en de ZRA met eigen vakantiepakketten daarvoor verantwoordelijk houdt? Is zijn advieskring al weer vergeten dat op grond daarvan de reisbranche een paar maanden geleden vele tienduizenden klanten voor eigen rekening naar Nederland heeft teruggehaald?

Gelukkig grepen ANVR-voorman Frank Oostdam en TUI’s communicatiemanager Petra Kok diezelfde avond nog bij RTL’s Beau de kans om de fout van de premier recht te zetten. Alle lof ook voor Petra dat zij de microfoon even opeiste om het noeste werk van reisbureaus en ZRA’s in deze barre coronamaanden voor het voetlicht te brengen. Hulde ook voor de ANVR die gisteren in een persbericht voor het eerst deze ‘frontwerkers’ expliciet noemde.

Moeten we overigens blij zijn met de eerste ‘gele’ landen? Jazeker, laten we het zien als een beginnetje en met name blij zijn met de Antillen en straks Turkije. Het doet nog wel pijn dat Griekenland, Frankrijk en de UK nog op oranje staan. Maar de branche kan al aan de slag en laten we hopen dat er heel snel meer duidelijkheid over de voorwaarden en regeltjes komt. Hopelijk zijn de toeristenlanden ook zo slim om onderling af te stemmen. Als dan ook onze eigen overheid geen fouten meer maakt, weet reisverkopend Nederland de juiste antwoorden voor de klant als die om advies vraagt. Succes met de boekingen!

jan@lokhoff.nl

 

Author

1 Comment

Write A Comment