Terwijl Nederland corona rood kleurt met meer dan 10.000 besmettingen per dag lijkt de reisbranche hard op weg naar ‘normaal’, ook al is de vergeling van ‘ver’ om politieke redenen even uitgesteld. Er is optimisme alom. Wat belangrijk is: we zien elkaar weer en de eerste studiereizen maken het aantrekkelijk om in de reisbranche te werken. Dat is ook wel nodig, want qua salaris kan je er beter uitstappen. Dat heeft corona weer eens pijnlijk aangetoond.

Elkaar weer zien begon natuurlijk met de goed getimede TravDay in Hilversum. Sindsdien houden verkeersbureaus weer workshops, vond de MICE-beurs plaats, is de eerste RMC-meeting alweer achter de rug, organiseerden Inèz Ruska en Sylvia Raijmakers hun eerste Reisprof Event, herbergde de Haagse Fokker Terminal twee reisevents, was er een drukke USA-Canada beurs in Zeist en ook de eerste (grote) studiereizen zijn alweer achter de rug. De slagroom op de reistaart smaakt weer lekker.

In het verschiet is er nog meer te smullen. Zoals van de goed bezette BTM Conference over 14 dagen (met een sessie over holografisch vergaderen), een paar dagen eerder viert de VvKR haar 10-jarig bestaan in het Spoorwegmuseum met een management-workshop, discussies en een borrel, de Travel Club kwam bijeen voor een partnerbeursje en ja hoor, begin volgend jaar opent de Vakantiebeurs gelukkig weer haar deuren, weliswaar kleiner, maar wel daags voorafgegaan door het (live) Travel Congress. Er wordt ook al over een Reisgala gesproken.

Tekens van herstel aan de wand zijn ook de vele personeelsadvertenties op de sites van de vakbladen en Reiswerk en de jongste editie van Travmagazine stond weer lekker vol advertenties. TUI opent nieuwe reisbureaus en het ondernemersbloed blijft stromen in de branche, want het aantal ZRA’s groeit maar door. En dan zijn de vluchten naar Amerika (de lifeline voor veel airlines) weer vol, nu China en de rest van Azië nog…

Ik vergeet vast een paar events, maar niet dat van Bernd Schötz, de flamboyante oprichter van A-reizen, de fameuze verre reizen specialist in de eighties. Afgelopen zaterdag organiseerde hij een reünie voor zijn oud-personeel en vrienden van destijds in een Zuid-Afrikaans restaurant in Amsterdam. Het werd een vrolijk weerzien vol fantastische herinneringen uit een periode waarin het een feest was om in de reisbranche (en bij Bernd) te werken. De nuchtere constatering was wel dat ook toen de salarissen laag waren, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door alle toeters en bellen.

Ik zei het al, er wordt nog steeds matig verdiend, maar gelukkig zijn er steeds meer toeters en bellen te horen.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment