Wie het profiel van Inez Ruska bekijkt op LinkedIn raakt geïmponeerd door een aanbod van een enorm pakket toeristische diensten. Met een persbericht op haar site Jan Tourism Consultancy kondigt zij deze week een nieuwe, opmerkelijke activiteit aan: een club voor ZRA’s en reisagenten. Dan denk je al snel aan een nieuwe ZSO, een serviceorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs, maar dat blijkt niet zo te zijn. Zou ook wel raar zijn, want Inez doet het samen met Sylvia Raijmakers, die actief is als ZRA in Geldrop onder het vaandel van ZSO Face2Face Travel.

Waarom lanceren Inez en Sylvia hun nieuwe club? Op Jantourism-consultancy.com komen we daarachter. Ik citeer: ‘Het nieuwe platform voor ZRA’s en Reisagenten is er voor de zelfstandige reisagent die op zoek zijn naar saamhorigheid, kennis en ondersteuning in het ondernemen in deze enerverende sector. Sinds het uitbreken van de corona-crisis is dat alleen maar lastiger geworden. Ben jij een ZRA’s of een zelfstandig kleine reisorganisator, meld je dan aan bij: het Platform voor ZRA en reisagenten. Ook als je niet samenwerkt met onze DMC’s, kun je toch gebruik van maken van dit unieke platform.’

Verder is ook nog te lezen: ‘In deze periode hebben wij gemerkt dat de ZRA’s en kleinere reisondernemers toch wel over het hoofd werden gezien. Wij willen graag een club van enthousiaste reis ondernemers bij elkaar brengen, waarbij kennismaken, kennisoverdracht en elkaar steunen voorop staan.‘

Ik stel me dan meteen de vraag of al die ZSO’s in Nederland niet precies hetzelfde doen. Het familiegevoel is bij hen enorm gecultiveerd en hecht. Op hun professionele servicekantoren werken teams die zich volledig richten op het (materiële) welzijn van hun franchisenemers. ZRA’s worden bediend met technologie, trainingen, opleidingen, workshops, inkoopcontracten, studiereizen, website, nieuwsbrieven, ANVR, SGR en het faciliteren van inkoop bij buitenlandse aanbieders (DMC’s).

95 euro

Het antwoord op mijn vraag is dus een volmondig ‘ja’, ze doen hetzelfde en nog veel meer. Dan moet je wel goed zoeken naar redenen om je naast een ZSO ook nog aan te sluiten bij dit nieuwe platform dat bovendien een contributie rekent van 95 euro per jaar.

Jan Tourism Consultancy representeert in Nederland een 13-tal buitenlandse DMC’s en wil die nadrukkelijk promoten onder de leden van het nieuwe platform. Dat zou Inez natuurlijk commercieel heel goed uitkomen. Hetzelfde geldt voor trainingssessies die zij aanbiedt in opdracht van een aantal bestemmingen.

ZSO’s zullen niet blij zijn met de komst van het platform en evenmin graag zien dat hun ZRA’s uit hun familie zouden stappen. Dat lijkt me eerlijk gezegd ook niet te gaan gebeuren Daarvoor is – met alle respect – het clubaanbod van het platform bij lange na niet interessant genoeg. En los van een ZSO of een reisbureau actief zijnde ZRA’s ken ik niet.

Worldshow

Ik ben wel heel benieuwd wat The Travel Club straks gaat bieden aan door corona gestopte ZRA’s in de ‘Show you the World’ community. Deze maand is volgens plan de lancering. Ik zou maar opschieten, want voor je het weet stemmen Inez en Sylvia hun nieuwe club af op die honderden ronddolende ZRA’s zonder job. Het lijkt me trouwens zinvol om ‘the World’ in afwachting van betere tijden ook te laten zien aan alle ontslagen reisspecialisten bij touroperators en reisbureaus.

Jan@lokhoff.nl

Author

3 Comments

 1. Geachte heer Lokhoff,
  Wat jammer dat u mij of Sylvia niet heeft benaderd alvorens uw oordeel op papier te zetten. WIj hadden u graag het uitgelegd. Gelukkig zijn er ook voldoende leuke reacties op het initiatief.
  Met vriendelijke groet,
  Inez

 2. Sylvia Raijmakers Antwoorden

  Beste Jan Lockhof,

  Wat een negativiteit. Het is duidelijk dat u ons doel niet goed heeft begrepen. U heeft niet de moeite genomen om persoonlijk contact met Inez of mij op te nemen om uitleg te vragen over ons concept. U vult zelf uw gedachte in en oordeelt gelijk negatief. Wat mij het meeste stoort is dat u suggereert dat wij er op uit zijn om ZRA´s uit hun `familie` te laten stappen. Daaruit blijkt dat u het echt niet hebt begrepen. Ik nodig u van harte uit om persoonlijk met Inez en mij in gesprek te gaan, dan kunnen wij u meenemen in onze plannen en uitleggen welk doel wij wél voor ogen hebben. Dat is namelijk heel anders dan hetgeen u in uw blog schetst. Wellicht kunt u daarna genuanceerder uw volgende blog schrijven.

  Sylvia

 3. Beste Jan,

  Ik denk dat de insteek totaal anders is dan dat u beschrijft. Er wordt nergens gesuggereerd dat men ZRA’s gaan weghalen bij hun partij. Persoonlijk vind ik het een mooi initiatief en is er juist behoefte vanuit de ZRA’s om niet alleen met hun directe collega’s te sparren en contact te hebben. Maar u bent wel benieuwd over het initiatief van een ZSO organisatie wat nog niet is gelanceerd. Daar kan ik ook mijn vraagtekens dan bij zetten. Laten we gewoon met zijn allen elkaar steunen in deze rare tijd. En mooie initiatieven in ieder geval een kans geven.

Write A Comment