Koersen we echt af op het ‘normaal’ van toen? ‘Toen’ ligt al anderhalf jaar achter ons. Weet je het nog, januari 2020, toen we allemaal dachten het onmogelijke te gaan waarmaken en de boekingsrecords van 2019 nog scherper te gaan stellen. Het kon niet op, halleluja alom.

Inmiddels zijn we een paar faillissementen verder met Tenzing als eerste. En een paar rechtszaken verder met Sunweb-Corendon als eerste blikvanger. S’ wilde al scheiden van ‘C’ voordat het huwelijk gesloten was. Honderden ondernemers kozen voor een winterslaap of deden de deur voorgoed dicht. Honderden ZRA’s vielen buiten de steunboot van de overheid en zagen zich gedwongen een andere baan te kiezen. Je zag ze vooral in de teststraten en de vaccinatiehallen.

Als klap op de vuurpijl ging op 6 april van dit jaar D-reizen ten onder, bankroet, geld op, nadat via de rechter eerst nog tevergeefs geprobeerd was tientallen miljoenen steun af te dwingen bij de Staat (Voucherfonds) en SGR. Miljoenen die de directie aan van alles had uitgegeven, behalve aan voucher bezittende clientèle die er als enigen recht op hadden…

Wat volgde was een scenario dat leek geschreven voor een soapserie. Er brak een vreselijke tijd aan voor de ruim 1.300 medewerkers van het voormalige familiebedrijf dat decennia trots acteerde als grootste reisbureauketen van Nederland. Voor en na het faillissement is de rol van de curatoren kwalijk te noemen en zeker niet in belang van de medewerkers. Je begrijpt niet dat niemand ingrijpt. Ik noemde dat al eerder een taak voor de vakbonden, de rechter-commissaris, de voormalige OR namens alle medewerkers en van mijn part Reiswerk, of ANVR.

Het optreden van de curatoren moet nu beoordeeld worden. Hoe langer een eventuele correctie duurt, hoe minder zin het heeft. Enige lichtpunt is de doorstart die Prijsvrij gaat realiseren met honderd vestigingen. De vraag is of hij het aandurft dat aantal te vergroten. Gelukkig zijn de franchisenemers van VakantieXperts de dans ontsprongen. De meesten vonden een nieuw ‘thuis’ bij de DTA.

Terug naar het nieuwe ‘toen’. Europa kleurt bijna helemaal geel. De rest van de wereld is ook in het vizier van de overheid, zodat er eindelijk handel gloort voor de verre touroperators. De boekingen vliegen helaas nog niet de pan uit, maar de sfeer is goed en wordt met de dag beter. Het regent weer zachtjes vacatures.

Minpunten zijn de hernieuwde beperkingen in Groot-Brittannië vanwege de Delta-variant en de nog voortdurende wirwar van regels en voorwaarden om landen te bezoeken. Ook verwachten insiders nog wel een aantal faillissementen. Niet alleen in de luchtvaart (IATA-president Willy Walsh), maar ook onder (kleine) touroperators in Nederland (SGR). Laten we hopen dat die het feestje niet verpesten. Gelukkig heerst er een gunstig klimaat voor steun bij geregisseerde doorstarts als het louter gaat om het gebrek aan middelen om de uitgegeven vouchers uit te betalen.

Pluspunten zijn ook de vooruitzichten op een Europees reispaspoort op de smartphone en de overheveling van de kleuring naar de Europese Unie, een gratis PCR-test en de voortvarendheid waarmee wordt gevaccineerd. Toen lijkt snel weer normaal te gaan worden…

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag! Maar wel onder vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment