Toch wel schrikken toen Brussels Airlines vorige week opeens aankondigde niet op Sharm-el-Sheikh in Egypte te gaan vliegen deze zomer, omdat het daar volgens een geheim intern onderzoek niet veilig is. Er zou negen keer gevlogen worden voor Thomas Cook in België, dat al zo’n duizend klanten geboekt zou hebben. Daar sta je dan als TUI in Nederland en België dat wel mensen blijft vliegen naar de vlakbij de Sinaï gelegen badplaats, waar in 2015 een bomaanslag werd gepleegd op een Russische vakantievlucht met ruim 200 dodelijke slachtoffers.

 

Kwalijk

Het is toch ronduit kwalijk dat Brussels Airlines de resultaten van haar analyse van het veiligheidsrisico in Sharm-el-Sheikh niet openbaar maakt. Je mag toch hopen dat concurrentieoverwegingen of te weinig boekingen hierbij geen rol spelen. Veiligheid staat ongetwijfeld hoog in het vaandel van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Dat moet dan toch een reden zijn om haar bezorgdheid met alle collega’s te delen in plaats van een vreemd soort exclusiviteit in te stellen?

 

TUI vliegt door

Hebben ze zich in de directiekamer van Brussels Airlines niet gerealiseerd wat de meer dan dramatische gevolgen zouden zijn als er iets gebeurt met een ander, bijvoorbeeld een TUI-toestel? Eigenlijk moeten ze nu al de ogen uit hun hoofd schamen. Zo ga je in de reiswereld niet met elkaar om. Bevindingen over veiligheidsrisico’s deel je met elkaar, die hou je niet voor jezelf.

 

Actie van overheden

Wat ik me afvraag: zouden de Belgische en Nederlandse regering niet iets kunnen ondernemen en de analyse opvragen om de juistheid van hun reisadvies te checken? Hoe zullen de ambtenaren zich voelen nu hun adviezen vanuit de reissector worden ondermijnd?

 

Thomas Cook?

Je mag aannemen dat het resultaat van het risico onderzoek door Brussels Airlines, een 100% dochter van Lufthansa, wel gedeeld is met Thomas Cook in België. De touroperator zal toch wel gehoord hebben waarom haar ingekochte vluchten naar de Egyptische badplaats zijn geannuleerd. Misschien kan zij dan zo collegiaal zijn om dat te delen met de collega’s van TUI?

Author

Write A Comment