De vreselijke aanslag op de luchthaven Atatürk van Istanbul heeft niet geleid tot een negatief reisadvies voor de stad of het land. Anders dan de betekenisloze waarschuwing om ‘op te letten’ kwam Buitenlandse Zaken niet.

ANVR
Reacties vanuit de reisbranche waren misschien niet zo bedoeld, maar kwamen wel laconiek over. Voorzitter Frank Oostdam bijvoorbeeld in De Telegraaf vandaag over de vele vragen die de ANVR te verwerken kreeg: ‘Mensen vragen zich af of ze nog wel veilig op vakantie kunnen. Dan proberen we hen gerust te stellen. De kans op aanslagen blijft erg klein.’ Het is een beetje als lopen op hete kolen als je als woordvoerder van de reisbranche je zegje over zo’n kwestie moet doen. Hij kan moeilijk zeggen ‘Turkije maar een maandje te mijden’.

Tunesië
Eerlijk gezegd begrijp ik de reisadviezen van BZ niet. Een voorbeeld. Waarom wel naar Istanbul en niet naar Tunesië? Het is al een jaar geleden dat de tragedie zich voltrok op het strand van Sousse en nog steeds geldt voor dit land code rood. Dat is een drama voor deze bestemming, die miljoenen euro’s over heeft om het toerisme (airlift kopen) weer op gang te brengen. In een wereld waar terrorisme doodgewoon aan het worden is past het toch niet om daar slechts één land de dupe van te laten zijn?

Gelukkig lijkt Egypte, althans de Rode Zee-Riviera er weer bovenop te gaan komen.

Author

Write A Comment