Vroeger was niet alles beter, maar in dit geval wel meer. De ANVR onthulde donderdag dat van alle bestedingen voor vakanties en zakenreizen 29% in Nederland blijft. Dat is een respectabel bedrag van 7 miljard van de ruim 20 miljard euro. Is dat van belang om te weten? Jazeker!

Import
De reisbranche wordt in politiek Den Haag gezien als een industrie die alleen maar euro’s in het buitenland besteedt. Vooral de Tweede Kamer en bij Economische Zaken wordt onze sector daarom niet serieus genomen, want niet van belang voor de economie, integendeel we zouden alleen maar ‘importeren’.

Meer?
Ik moet diep graven, maar herinner mij een onderzoek waar dat percentage van 29 nog 72% bedroeg. Dat was in de tijd dat Martinair, Transavia en de KLM nog 100% Hollands en de chartermarkt in handen hadden. Touroperators als Oad, Holland International en Arke evenzeer en groot in zowel vakanties als business travel. Vloeien de bestedingen nu naar buitenlandse moederbedrijven van bijvoorbeeld TUI en Thomas Cook? Hoeveel touropertors zijn er nu vanwege de BTW zoals Sundio in Zwitserland gevestigd? Is dat de reden van de daling?

Ik heb het gevoel dat die 29% te laag is, hoewel ik daarbij besef dat de rekenaar in dit geval ABNAmro is. Ik hoop echter dat de ANVR-know how nog eens goed kijkt naar de grondslagen van de berekeningen.

Lobby
Intussen zijn die 29% en die 7 miljard euro prima instrumenten om ten gunste van onze branche de lobby-acties in Den Haag krachtig(er) te voeren. Hoe en wanneer de branche-organisatie dat doet weten overigens maar weinigen. Op dat punt zou de ANVR heel wat transparanter mogen zijn. Geeft trouwens ook nog eens meer lobby-kracht vanwege de publiciteit…

Author

Write A Comment