Oef, dat treft reisagenten commissies toch hopelijk niet? Die vraag dringt zich bij mij op in een hypotheekadviesbureau. Het ging om een hypotheek van 125.000 euro en ik vroeg naar de kosten, want in die sector worden commissies niet meer betaald. Verboden, want de onafhankelijkheid van het advies moet beschermd.

Resultaat is wel dat het bureau mij voor adviezen en bemiddeling 2.450 euro ging kosten. De hele procedure verliep trouwens op basis van standaard invulformulieren. En als de hypotheekaanvraag zou worden afgewezen? Jammer dan maar de rekening zou niet wijzigen…

Op dit moment is de politiek bezig om bij verzekeringen transparantie over de hoogte van de provisie te verplichten. Het laatste nieuws daarover is dat tussenpersonen niet het exacte bedrag hoeven te noemen, maar kunnen volstaan met ‘fijnmazige gemiddelden van diverse typen producten’. De Consumentenbond heeft daar fel tegen geprotesteerd. Uit onderzoek door de bond bleek dat veel mensen (57%) niet weten dat er provisie wordt betaald.

Is dat in de reisbranche ook zo? Vast wel, hoewel daar naar mijn weten nooit onderzoek naar is gehouden. Nou doet de politiek in Den Haag en in Brussel vreemde dingen als het gaat om consumentenbescherming. Je moet dus niet vreemd opkijken als er ook in de reisbranche verplichte transparantie komt, of commissies zelf helemaal worden verboden.

Dan zijn de rapen gaar en wordt de financiële structuur op zijn kop gezet. Bij een verbod volgt netto pricing en zal de leisure tak van de reisretail de zakenreiscollega’s moeten volgen met waar het gaat om door derden geleverde pakketreizen en diensten. Welke bedragen of uurtarieven kan je als bemiddelaar dan nog in rekening brengen, die acceptabel zijn voor de klant? Maar dan moet je er niet aan denken wat je gaat missen bij (extreem) luxe reizen en dure cruises voor een grote party… En wat kan je in rekening brengen als na veel advisering en uitzoekwerk een (bijna) klant niet bij jou boekt?

Speelt in zo’n situatie ook dat men bij touroperators goedkoper kan boeken. Dus zul je nog meer dan nu je waarde en betekenis als bemiddelaar/adviseur duidelijk moeten maken of noodgedwongen moeten schakelen naar dynamic packaging.

Lijkt me interessant wat de twee sprekers die op het ANVR Congres begin november met de ‘provisie reisverzekeringen’ en ‘waardeketen’ als onderwerp daarover te zeggen hebben.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Niks mis met uurtje factuurtje.
    Dan wordt gelijk ook transparant hoeveel uur er zit in het organiseren van een vakantiereis voor je klant. Van intake tot en met nazorg. Ik ben al lang begonnen om dat per klant bij te houden. Niet om nu al door te berekenen maar wel om inzichten te verkrijgen.

Write A Comment