Er schuilt een gevaar. We moeten oppassen voor een negatieve benadering van buitenlandse vakanties in politiek Den Haag. Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks legde onlangs nog een directe link tussen een corona opleving hier en ‘foute’ budgetvakanties naar Spaanse costa’s. Greenpeace is naar de rechter gestapt in een poging om KLM te kortwieken. Overtoerisme is verdwenen, maar de daardoor opgelaaide agressie tegen goedkope vluchten naar steden en Mediterrane badplaatsen en eilanden zeker niet.

De verkiezingsstrijd om zetels in de Tweede Kamer gaat beginnen en voor je het weet willen meer partijen punten scoren met een antihouding. ‘Dat vliegen voor een paart tientjes moet maar eens afgelopen zijn’ – voor je het weet wordt er gepleit voor een soort ‘vliegregister’ dat bijhoudt of je niet te vaak goedkoop voor een als overbodig geziene vakantie uitje vliegt. Een ‘vliegmelding’ app is zo gemaakt.

Zo’n negatieve houding bij politici is een dreiging voor afbouw of helemaal schrappen van steunmaatregelen voor onze sector. Wie zegt mij dat Greenpeace na de aanval op KLM niet haar pijlen richt op goedkope citytrips en zonnevluchtjes en quota wil opleggen aan de reisbranche en Nederlandse luchthavens?

Idiote gedachte? Ja, ik schrik er zelf een beetje van, maar kijk eens hoe er met moneymaker Airbnb in de hoogtij dagen van overtoerisme is omgegaan. Besturen van populaire steden verkeerden in staat van oorlog tegen het rolkoffertoerisme, van New York tot Amsterdam. Overal in de wereld wilde men er vanaf. Draconische maatregelen werden niet geschuwd om dat te bereiken. Miljoenen particulieren zagen hun lucratieve woningverhuur beboet en verboden worden. We zijn het inmiddels alweer bijna vergeten.

Om het belang van de reissector in Den Haag en Brussel te benadrukken lijkt het raadzaam om niet alleen te wijzen op de economische relevantie en werkgelegenheid in eigen land, maar ook het belang van buitenlandse vakanties voor de lokale bevolking erbij te betrekken. In 2016 hield de ANVR samen met ABN Amro een onderzoek naar het belang van uitgaand toerisme voor de Nederlandse economie. Dat leverde een onthullend resultaat op. Je kunt de uitkomst ook ‘andersom’ lezen om te zien wat de bijdrage is aan buitenlandse economieën.

Hoeveel bestemmingslanden zijn niet voor een groot deel afhankelijk van vakantiebezoek uit Noord-Europa. Inkomsten uit toerisme zijn soms goed voor meer dan 30 procent van het BNP. Wie geïnteresseerd in cijfers kan terecht bij de World Tourism Organisation van de UN. Bijvoorbeeld dit recent rapport. Met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië zijn er tientallen landen aan te wijzen waar inkomsten uit toerisme cruciaal zijn. Allemaal landen trouwens waar men nog nooit van een NOW-regeling heeft gehoord. Al die lokale agenten, gidsen, horecabedrijven, enfin, de hele toeristische keten ligt er op zijn gat. Er voltrekt zich sluipend een ramp van ongekende proporties.

jan@lokhoff.nl

 

Author

Write A Comment