Minder beroepen, meer ‘ik ben beschikbaar’ en ‘between jobs’. Dat kenmerkt deze coronatijd de profielen op FaceBook en LinkedIn van reisprofs. Reiswerk presenteert inmiddels ruim 80 vacatures, al zijn dat zeker niet allemaal jobs waarop een werkloze reisverkoper zit te wachten. In die lijst op Reiswerk kom je ook de opleidingen tot zelfstandige reisadviseur tegen van TravelCounsellor en Personal Touch Travel.

Dat die veel aanmeldingen krijgen, lijkt me niet. Buitenstaanders zullen inmiddels wel ontmoedigd zijn om te gaan werken in een reisbranche die bijna compleet op haar gat ligt. Toch denk ik dat het aantal zelfstandige eenpitters zal toenemen vanwege alle (stille) ontslagen, misschien wel explosief als de reiswereld weer groen kleurt. Wie met veel kunde en passie jarenlang vakanties heeft verkocht, is zo verknocht aan het mooie vak dat je reisprof wilt blijven. Als nieuwe starter accepteer je in het begin een laag inkomen, zeker als partner in een tweeverdieners huishouding.

Neem als voorbeeld Tenzing Travel, dat als eerste in een faillissement verzeilde. Maar liefst 75 reisprofs op straat. Investeerder Hugo Mensink heeft deze week bij de curator de naam, URL en klantendata uit de boedel gekocht. Hij brengt het agentenmerk onder bij zijn vorig jaar verworven Travelnauts van oprichter David van der Ven, ex Kuoni, de voorloper van Tenzing. In een businessmodel met reisagenten gelooft Mensink niet, daarom is het vijftal Tenzing medewerkers dat vanuit de boedel meegaat gespecialiseerd in direct sales en e-commerce.

Dat betekent dus dat er nog steeds 70 Tenzingers op straat staan, inclusief oud-eigenaar Hans de Wilde, die nog steeds hoopt op een soort doorstart met 20 tot 25 oud-collega’s, maar nu dan gedwongen onder een andere naam. Hopelijk lukt hem dat en dan resten er nog steeds zo’n 50 met de status ‘in between jobs’, zoals dat positief in de social profielen omschreven wordt.

Nou beweer ik niet dat die zich allemaal gaan melden bij de serviceorganisaties van ZRA’s. Maar het verleden toonde aan dat een crisis in de branche met sluitingen van bedrijven tot (forse) groei van het aantal zelfstandigen leidde. En waarom nu ook niet?

In plaats van opleidingen aanbieden in de vacaturebank van Reiswerk, kunnen ZRA-koepels ontslagen reisspecialisten beter een soort snelcursus aanbieden om onder hun hoede voor zichzelf te beginnen. Zoals de KNVB dat heeft bedacht voor gelouterde voetballers die een trainerslicentie willen.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment