Ik zou wel willen weten wat de ANVR vorige week besproken heeft over de Schiphol misère met VVD Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis. ‘Samengevat een nuttig gesprek’ laat adjunct-directeur Walter Schut aan TravMagazine weten, die met bestuurslid Martine de Knoop naar Den Haag was getogen. Er viel voor de lezer echter niks samen te vatten, want over het gesprek is verder niets gezegd.

Dat is jammer en een kans gemist. Het ging natuurlijk over de schade die de reisbranche ondervindt van de maatregelen die Schiphol afdwingt in een poging om de zaak nog enigszins onder controle te houden. De VVD is niet de enige partij in de Kamer en duidelijkheid over die schade kan maar beter bij elke fractie landen. Een selfie van de gesprekspartners verspreiden is goede PR, maar graag de inhoud erbij…

Over schade gesproken: hoe groot is die niet als vandaag of later deze week boeren met hun tractoren de Haarlemmermeer in trekken om de luchthaven onbereikbaar te maken. De eerste pijn daarvan is afgelopen dagen door de dreiging alleen al geleden, want hoeveel klanten zullen hun reisagent, ZRA of touroperator niet hebben gebeld om te vragen wat ze moeten doen? Het extra, onbetaalde werk blijft zich maar opstapelen.

De ANVR heeft een advocatenbureau ingeschakeld en inventariseert de brancheschade om die bij Schiphol te kunnen claimen. Onbegrijpelijk overigens dat niet wordt samengewerkt met brancheorganisatie VvKR van de kleinschalige reisondernemingen.

Ik vrees dat alle extra werkzaamheden moeilijk te meten en te kapitaliseren zullen zijn. Of je zou een gemiddeld aantal uren aanvullend werk voor elke vanaf Schiphol vertrekkende party moeten fixeren. Ik denk aan 4 of 5 uur tegen een tarief van 200 euro per uur.

Over Den Haag gesproken: er wordt vaart gezet achter het invoeren van transparantie naar de klant over de provisies van bemiddelaars bij de verkoop van hypotheken en verzekeringen. Die raakt ook de reisbranche, want dat zal ook moeten bij reisverzekeringen.

Je moet er niet aan denken dat die transparantie ook wordt ingevoerd voor de verkoop van vakanties. Stel je voor dat je als bemiddelaar elk boekingsgesprek moet afsluiten met vermelding van het bedrag wat er aan provisie wordt uitbetaald. 

Bij het zelf samenstellen van een vakantiearrangement kan de winstmarge verdekt in de reissom een plek vinden, maar voor provisies daarin zal je toch ook met de billen bloot moeten. Wat te denken van een dure cruise of een luxe safari voor een grote familie?

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam.

Author

Write A Comment