Ben ik een zwartkijker als ik met angst en beven naar de toekomst van de reisbranche kijk? Gretig smul ik zoals alle reisprofessionals van de positieve berichten uit tal van landen die zich lijken klaar te stomen voor vakantiegangers. Prachtig om te lezen dat de Akropolis weer open is voor toeristen, maar als de voorman van onze sector de gevolgen van een massale weigering van de ANVR-voucher met het woord ‘meltdown’ duidt, slaat de schrik echt om mijn hart. Ik zie het even niet zitten, maar wil in deze blog geen pessimistische toon aanslaan. Iedereen in de branche heeft het al zo moeilijk, maar of dat gaat lukken is de vraag.

Omzet nihil

Hoe lang houden reisbedrijven het nog vol als de omzet nog maanden vrijwel nihil blijft? TUI zet straks gedwongen 8.000 medewerkers op straat, ook de vestigingen in Nederland en België ontkomen niet aan ontslagen. Hoe ver reiken de financiële reserves van groot en klein? Met een paar binnenlandse boekingen vul je de kas niet.

Spek op de rug?

Bij een doemscenario van nog maanden lang een ‘vakantie lockdown’ gaan er (heel) veel bedrijven omvallen. Je moet er niet aan denken, maar je moet je er toch op voorbereiden en scherp kijken naar alle mogelijke kostenbesparingen, waarbij huur en – helaas – personeel de grootste posten zijn, terwijl je toch open moet zijn voor de uitgifte (en verzilvering…) van vouchers, voor omboekingen en verwerking van vele annuleringen, waarmee geen rooie cent wordt verdiend. Hoeveel spek heeft de branche op haar rug om dat vol te houden?

Recessie

Je wordt overigens ook niet blij van de nu al zichtbare economische gevolgen. Duitsland in een recessie, Nederland volgende maand, Amerika voorziet een economische krimp van 30 procent. Een ontslaggolf, een tsunami aan faillissementen en het omvallen van tienduizenden zzp’ers lijken hier ook onontkoombaar. Dus als de vakantiegrenzen weer open gaan, wie heeft er dan nog geld om een reis te boeken?

Vitaal

Lichtpuntjes? Ja, ik klamp me er aan vast. Misschien als snel vluchten naar Griekenland, Kroatië, Turkije, Portugal en Malta, ook al zullen het halflege toestellen zijn. Als zulke vakantiebewegingen geen uitbraken tot gevolg hebben, zullen ongetwijfeld snel andere landen en gebieden de deuren open gooien, want toeristische inkomsten zijn van vitaal belang. Ik hou daarom toch de moed erin en droom stiekem van een vaccin en medicijnen tegen Covid19.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment