Schiphol is zo blij als je weer gaat vliegen, dat je nog net niet met een taxi van huis wordt gehaald. De luchthaven van Amsterdam blijft nog ‘legerig’, maar op Mallorca is sprake van geheel andere tafrelen. Daar klinken de eerste klachten richting ‘overtoerisme’ alweer nu zich er lange rijen vormen. Gelukkig is de Nederlandse reisbranche ter plaatse getuige in veel open gele landen.

Touroperators nodigen reisprofessionals uit om als verkenner het vakantiepad te effenen voor hun klanten. En daar is natuurlijk gretig gebruik van gemaakt. Op social media kan je er uitgebreid getuige van zijn. Het zijn feestelijke berichten die mij intens blij maken.

Ik ben heel benieuwd naar hun reisverslagen met antwoorden op de vele vragen over wat er op de bestemmingen met corona wordt omgegaan. Wat mag er wel, wat niet en welke beperkingen gelden er ten aanzien van bars, terrassen, zwembaden, winkels, bussen, musea, attracties, het strand en ga maar door. Ook verschijnen de eerste berichten al over exorbitant hoge (compensatie) prijzen op terrassen en restaurants.

Die verkenning van professionals is dus hard nodig, want de mensen zijn nog erg onzeker over wat ze onderweg en ter plaatse te wachten staat. Verwarrende berichten in de media helpen ook niet echt. ANWB, televisieprogramma’s en kranten gebruiken andere kleuren voor reisadviezen dan Buitenlandse Zaken. En dan is er nog de oproep vanuit de Tweede Kamer om Turkijeklanten van Corendon te verplichten een verklaring te overleggen dat de ‘oranje’ reis echt noodzakelijk is. Het nieuwe vakantienormaal is nog geen vast gegeven en soms uiterst onzeker. Wat wel weer normaal lijkt, zijn de enorme kortingen die overal opduiken.

De toestellen met de reispro’s zitten propvol met achter mondkapjes verscholen passagiers, alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Klagers in de Spaanse media over de lange rijen op de luchthaven van Palma de Mallorca moeten zich schamen. Kennelijk hebben ze niet in de gaten dat het inleveren van een coronaformulier even tijd kost, zeker als toeristen het niet volledig invullen.

Corona is nog niet uitgebannen. Want toch wel enorm schrikken van de maatregelen die Portugal moet nemen in Lissabon en Porto na een lokale uitbraak. Buitenlandse Zaken was er als de kippen bij en kleurde beide steden weer oranje. Je zal er maar net klanten naar toe hebben geboekt, of – nog erger – dat ze daar zijn.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment