Een primeur! Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse reisbranche is er een boek verschenen over het ontstaan van het massatoerisme. Auteur is Willem Bloem, de bedenker van Toeristiek, tientallen jaren de onmisbare informatiebron aan de reisbureau balie. Insider Willem – hij begon zijn carrière in 1959 op een reisbureau – beschrijft nauwgezet de opkomst van de reisbranche vanaf eind jaren 50 tot 1980 en schetst een congruent tijdsbeeld waarin het zich allemaal afspeelde.

 

Massa

In die periode ontwikkelde zich het massatoerisme, van touringcar, eigen auto, riviercruise tot chartervliegreis, te beginnen naar Spanje. De meeste touroperators van naam werden toen geboren en gingen uiteindelijk ‘naamloos’ op in het destijds door de KLM opgerichte Holland International. Met persoonlijke verhalen schetst Willem het baanbrekende werk van een aantal grondleggers, vaak nog avonturiers en de opkomst van het reisbureau.

 

Aartsvaders

Willem laat zijn lezers van dichtbij het pionierswerk meemaken. Het is uitermate boeiend om te lezen hoe de ‘aartsvaders’ van onze industrie aan de gang gingen en uitgroeiden tot grote vliegtouroperators of lucratieve niche spelers. Voor de oudere branchegenoten onder ons is het lezen een boeiende aaneenrijging van ‘oja’s’.

 

Reis-Wikipedia

Behalve het boek ‘Vakantiepioniers’ ontwierp Willem ook een website met dezelfde naam, die als een soort Wikipedia iedereen uitnodigt aanvullingen, verhalen, anekdotes en eigen ervaringen uit die beginperiode toe te voegen. Als reismensen op die manier participeren wordt het geschiedbeeld alleen maar completer.

 

Primeur

Tal van pensionado’s namen zich de afgelopen jaar voor om de historie en het ontstaan van de reisindustrie vast te gaan leggen. Daar kwam niets van terecht. Willem heeft wel de daad bij het woord gevoerd en naast het boek op slimme wijze de kiem gelegd voor een compleet historisch beeld.

 

Aanrader

‘Vakantiepioniers’ is wat mij betreft een aanrader. Het boek kost € 19,50 en is op de site te bestellen. Dezelfde site waarop met persoonlijke aanvullingen gereageerd kan worden.

Author

Write A Comment