Met zichtbare tegenzin moest Frank Oostdam afgelopen zondagavond in de talkshow Op1 toegeven dat een vakantieganger op hoge kosten gejaagd wordt als die op een bestemming door een quarantainemaatregel kwam vast te zitten. Tafelgenote Jeanine Janssen strooide als ‘Max Vakantieman’ extra zout in de wond met het noemen van mogelijk hoge kosten voor een zelf te regelen terugvlucht als de geboekte gemist was. Het verschil tussen een pakketreis en een eigen arrangement viel daarbij volledig in het water.

Ook bleef onduidelijk of je nog wel naar Lissabon en Porto kon vliegen om vandaar een rondreis te maken. Frank en Jeanine werden het daarover niet eens, waarmee de verwarring en onzekerheid in de huiskamer werd aangemoedigd. Vragen als ‘ben je wel verzekerd dan?’, ‘moet je bij terugkomst in quarantaine?’ bleven boven tafel hangen.

In een chaotische hak-op-de-tak discussie met Jeroen Pauw en Fidan Eki werd het aanvankelijke optimisme van de boodschap ‘we kunnen weer op vakantie’ keihard de kop in gedrukt. De ANVR-voorzitter deed zijn best, maar slaagde er niet in het tij te keren. Tegen het risico van een prijzig quarantainerisico bij een (lokale) corona uitbraak was niets in te brengen. Fijntjes voegde mevrouw de Vakantieman eraan toe dat dit risico niet te verzekeren is. Frank kon dat alleen maar beamen, er was geen redden meer aan. Misschien had hij nog het beste kunnen inbrengen ‘Altijd bij de ANVR je vakantie te boeken om alle risico’s te mijden’. Met zo’n mantra scoor je bij de kijkers en het klopt ook nog eens!

Pijnlijk 

Helaas lag ongenuanceerd de quarantainekwestie als een achilleshiel van een vliegvakantie – voor de kijker bij alle vliegvakanties – in coronatijd pijnlijk bloot. Nou weet ik overigens niet beter dan dat alles te verzekeren is. Tegelijkertijd besef ik dat een oplossing heel dichtbij is als het Calamiteitenfonds zou besluiten in dit soort situaties op te treden. Daar zou de hele branche qua uitstraling enorm mee gediend zijn, want laten we beseffen dat dit soort risico’s nog vele maanden gaan duren. Niemand weet hoe lang, want het verdwijnt pas als er een vaccin beschikbaar komt. Gelukkig tonen recente maatregelen in Portugal, Spanje en Italië aan dat bij een opleving van het virus niet meteen het hele land weer oranje kleurt.

Kritiek scoort 

Uit reacties op de post van Frank over Op1, lees ik frustratie over de negatieve houding en berichtgeving van de media over buitenlandse vliegvakanties. Ook elders op de sociale media en uitlatingen in de vakbladen proef ik dat. Heel begrijpelijk, maar het is niet anders. Goed nieuws shows over de vakantie verliezen het van de kritische journalistieke aanpak in de sfeer van ‘moeten we nog wel vliegen en naar het buitenland’. Kritiek scoort, positiviteit niet. Zelfs ‘MAX Vakantieman’ vroeg zich bij Op1 openlijk af of we dat nog wel moeten doen dit jaar. Mijn vriend Frits Bom draaide zich om in zijn graf. De kijker werd er angstig van.

 Actie Mosselman

Hans Mosselman van SolFly is de negatieve media aanpak ook beu: ‘We werden bij Op1 zondagavond weer door de wringer gehaald’… Hij roept in een rondschrijven zijn collega’s op de rijen te sluiten en een landelijke publiciteitscampagne op te starten om de ‘vakantieangst’ bij het publiek weg te nemen.

jan@lokhoff.nl

Het fragment terugkijken? Klik hier.

(onderwerp start op 0.46.52)

 

 

Author

2 Comments

  1. Adrianus Latjes Antwoorden

    Jan, Ik heb deze uitzending ook gezien en wat de mensen in de huiskamer het meeste zal bijblijven over dit onderwerp zijn de 3 stewards(essen) die heel enthousiast en positief over kwamen. Gelukkig begon het onderwerp met Frank en de Vakantievrouw. Alles bij elkaar was het absoluut geen negatieve uitzending voor de reiswereld. Woorden van mooie jonge mensen blijven nu eenmaal beter hangen dan woorden van de oudere garde !!

  2. Geen negatieve uitzending? Frank werd compleet overruled, kwam zeer zwak over. En dan de vraag:’waar gaat u heen op vakantie?’ Frank: ‘ik ga wandelen’ Dan zeg je toch: ik ga op vliegvakantie! Godverdomme.

Write A Comment