Op Black Friday vandaag een interessant nieuwtje: op last van Brussel mogen straks ‘van-voor’-prijzen niet meer gemanipuleerd worden door de ‘van’ eerst te verhogen om er daarna een ‘voor’ van te maken. Hoe het er nu aan toe gaat in de reisbranche weet ik niet, maar van vroeger is bekend dat touroperators een meester waren in het verhogen van de ‘van’ of toch nog wat te verdienen aan de ‘voor’. Bijna iedereen deed eraan mee.

Het is ook zo verleidelijk om dat te doen, terwijl je toch de kopers een leuk voordeeltje biedt al is die wat kleiner dan je presenteert. Het werd alom gezien als creatieve marketing en, tsja, wie doe je er kwaad mee? De EU-regel gaat vanaf midden volgend jaar echter inhouden dat de ‘van’ de laagste prijs moet zijn die de verkoper 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd.

De nieuwe regels worden hier omgezet in de Prijzenwet. Met de inwerkingtreding in mei 2022 gaat de ACM hierop toezicht houden.

De nieuwe norm is veel duidelijker voor bedrijven en consumenten, waardoor toezichthouder ACM effectiever kan handhaven. Een aanbieding krijgt volgens de politici daarmee meer waarde, omdat het gepresenteerde prijsvoordeel straks veel beter het werkelijke prijsvoordeel voor de consument weergeeft.

Webshops moeten ook aan andere regels voldoen als zij producten online aanbieden aan consumenten. De ACM heeft de belangrijkste voor ondernemers op een rij gezet.

Iets heel anders: ik schrik van het bericht dat de vakbeurs Horecava (75.000 bezoekers) volgend jaar januari is geschrapt. De sfeer voor het populaire horecafeestje in de RAI is te somber en de onzekerheid rond coronamaatregelen te groot.

Schrikken doe ik omdat de sfeer voor de Vakantiebeurs in januari 22 ook niet echt uitnodigt voor een feestje. De verkoop van de kaartjes is net deze week begonnen, maar de Jaarbeurs zal zich wel achter de oren krabben of ze hem nog wel door moeten laten gaan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het Travel Congress, dat daags voor de Vakantiebeurs staat gepland en waarvoor de ticketverkoop ook al is begonnen.

Over schrikken gesproken: een nieuwe virusvariant in Zuid-Afrika die nog besmettelijker is dan de Deltavariant. Waar gaan we naar toe?

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.
Author

1 Comment

Write A Comment