Wie kent hem nog? De Vakantieman alias Frits Bom met elke week ruim anderhalf miljoen kijkers bij RTL4. Eerder bij de Vara blonk Frits al uit met zeer informatieve vakantieprogramma’s over alledaagse onderwerpen, die de vakantieganger bezig hielden. Meestal via vertegenwoordigers uit de reisbranche die hun zegje kwamen doen.

Lege stoel
Kritiek schuwde Frits allerminst. Veroorzakers van wantoestanden sabelde hij genadeloos neer. Destijds – we hebben het over de jaren 90-tig – bezondigden veel touroperators zich aan overboekingen. Prachtige televisie natuurlijk met in beeld een paar gezinnen die in plaats van de geboekte luxe hotelkamer verbannen werden naar een bijgebouwtje zonder faciliteiten, ver van strand en zwembad. Als de betrokken touroperator uit angst voor al teveel imagoschade niet op zijn uitnodiging inging om zoiets uit te leggen in de studio, zette Frits een lege stoel aan zijn tafel om het bedrijf vervolgens naar de schandpaal te verbannen. Touroperators waren als de dood voor hem.

Verweggistan
Tegenwoordig moeten we het vooral doen met mooie plaatjes van bestemmingen in Verweggistan waar geen hond naar op vakantie gaat. Wie reist er naar het einde van de wereld behalve Floortje Dessing en haar cameraman? Nutteloos. Alleen omroep Max en SBS6 doen het anders, maar dan helaas uitsluitend gericht op misstanden en chantage. Dat hoef je programmatisch niet over te slaan, maar het is jammer dat er in het Hilversumse in geen enkel TV-format wordt gedaan aan vakantievoorlichting en leuke, nuttige informatie.

Publiek
Je hoeft geen onderzoek te doen om te weten wat de ‘vakantiekijker’ wil. Hij wil een informatieve handreiking naar ‘zijn’ bestemmingen. NBTC-Nipo kan je zo vertellen waarheen hij reist. Publieke omroep? Nou, niet voor het vakantiepubliek…

Author

1 Comment

  1. Perry Van de Wiel Antwoorden

    Dat waren de tijden Travelhome is toen nog uitgebreid in zijn programma geweest omdat we nog nooit een overboeking hadden gehad:)

Write A Comment