Gisteren ging TUI door de bocht en toonde een email van KLM Holidays weer eens aan hoe gecompliceerd coronaregels het boeken van een vakantie maken. KLM hoopt klanten te trekken met de boodschap dat wie annuleert zijn geld terugkrijgt, ongeacht de reden. Dat klinkt ‘veilig’. Maar als je verder leest wordt het toch weer een warboel. Zo kan de annulerende klant wel naar zijn administratiekosten fluiten, 35 euro pp. Ook de SGR-bijdrage (5 euro pp), boekingskosten (10 euro) en eventuele creditcardkosten worden niet terugbetaald. Dat geldt ook voor de kosten van een bij KLM geboekte annuleringsverzekering en excursies. De klant kan tot 21 dagen voor vertrek annuleren.

Wordt gevlogen met dochter Transavia, dan wordt er niets gerestitueerd. Zoals bekend vliegen moeder en dochter gewoon door, ook al kleurt een bestemming oranje. KLM annuleert bij geel (‘conform de ANVR-voorwaarden’) wel automatisch geboekte holidays en betaalt de reissom terug. Ik neem aan onder de voorwaarden als hierboven genoemd, al lees ik op de site dat het ‘de volledige reissom’ betreft.

Daarover schreef ik woensdag al een blog. Nu lees ik dat de ANVR bij monde van staflid Frank Radstake het er mee eens is dat oranje-reizen gewoon worden uitgevoerd. Ik citeer hem uit het bericht op de ANVR-site: ‘Als een klant vervolgens zelf kiest om toch te gaan reizen naar zo’n Oranje bestemming, dan moeten ANVR-reisondernemingen ook gewoon kunnen uitvoeren. Niets is zo frustrerend voor een reisonderneming als de klant bij code oranje de volledige reissom te moeten terugbetalen en de klant daarna vrolijk zelf online eenzelfde reis te zien samenstellen en toch te gaan. En al helemaal als de reisonderneming in dat geval niet alle gelden terug kan ontvangen van de reisdienst leveranciers. Wij begrijpen dus heel goed als ANVR-reisondernemingen in zo’n situatie wel uitvoeren, tenminste zolang een bestemming niet   kleurt op de ECDC-kaarten en zolang er niet sprake is van een bijzondere virusvariant op de bestemming.’

Radstake maakt de informatie op de site verder duidelijk en compleet. Ik citeer weer: ‘Als reisondernemingen dus onder de bovenstaande voorwaarden kunnen uitvoeren naar oranje gebieden, dan wordt vanzelf ook de vraag actueel in hoeverre de klant die niet naar een oranje bestemming wil afreizen, het recht heeft kosteloos te annuleren. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven die op alle gevallen past. Het heeft te maken met de omstandigheden van het geval: zijn er extra beperkingen opgelegd door de bestemming (zoals quarantaineplicht of een inreisverbod? Wordt er bij die beperkingen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers? Is het een bestemming buiten de EU die op basis van de intra-EU maatstaven een geel reisadvies zou kunnen krijgen? Maar ook: welke toezeggingen heb je de klant gedaan? Heeft de klant geboekt toen de bestemming op geel stond of oranje? Hoelang voor vertrek heeft de klant geboekt? Dat zijn zomaar wat variabelen die een rol kunnen spelen. En waarschijnlijk zijn er nog wel meer te bedenken. Maar de klant heeft zeker niet in al die gevallen het recht kosteloos te annuleren’, schrijft Radstake.

Het is allemaal bepaald ingewikkeld dus. Hoogste tijd dat ANVR-leden op dit vlak uniforme afspraken maken en de brancheorganisatie daar landelijk de publiciteit mee opzoekt. Dat zou ook goed nieuws zijn voor de leden van de VvKR, want die volgen de voorwaarden van de collega-koepel.

Inmiddels ging marktleider TUI bij monde van GM Arjan Kers in Op1 gisteravond door de bocht en dan volgt de rest ook wel. Naar verwachting zal TUI vandaag annonceren ook vakanties naar oranje uit te voeren. KLM zal wel volgen. De mensen in Rijswijk zullen met spijt terugzien op hun onlangs bijna 30.000 geannuleerde vakantiereizen naar oranje Spanje.

Gezien alle weer oplaaiende ellende wordt 2021 verder een jaar met maar één doel: redden wat er te redden valt, vanuit een afschrikwekkend donkerrood land. ANVR, wacht niet te lang, zou ik zeggen, en zet de deur publiekelijk naar oranje wagenwijd open…

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag. Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

Write A Comment