Ik moest me even naar binnen vechten – daarover straks meer – maar zag toen dat de e-learning site Travel College van Reiswerk vorige week ambitieus uit de startblokken vloog. Het online leerplatform biedt gratis cursussen, webinars en micro-learnings over vaardigheden die van pas komen in het dagelijkse werk. Bestemmingen komen niet aan bod, maar wel een rits van uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld hoe je het beste op LinkedIn aan de slag kan, naast cursussen Engels, timemanagement, effectief luisteren en digitale vaardigheden. Je moet er wel even voor gaan zitten, want de tijdsduur om deze ‘soft skills’ onder de knie te krijgen wordt aangegeven in (vele) uren.

 

Hard skills

Volgens bestuurder Frank Radstake van Reiswerk (is van ANVR en de vakbonden) helpen deze soft skills medewerkers om hun hard skills  succesvol in te zetten: ‘Want het menselijke, de empathie, het vermogen om leiderschap te tonen en mensen de juiste richting op te sturen, dat is wat medewerkers steeds meer onderscheidend gaat maken in deze tijd van automatisering en kunstmatige intelligentie.’

 

Niet toegesneden

Onderzoek onder HR-professionals onderstreept dit volgens hem. Het blijkt dat werkgevers meer om soft skills geven dan om ‘harde’ vaardigheden. Daarom legt Travel College hier nu de focus op. Het platform is ambitieus van start gegaan. Een aanrader is om het aanbod snel uit te breiden met wat het zelf noemt ‘micro learnings’: korte instructiefilmpjes van een paar minuten die makkelijk tussen het werk door bekeken kunnen worden. Ik zie niet zo snel reisverkopers 10, 15 uur naar het leerscherm ‘kijken’. Ik zag dat de kortste cursus altijd nog 1,5 uur duurt, de webinars nemen je 30 minuten in beslag. Ik vond maar een paar kortere filmpjes, maar qua inhoud niet echt top en nauwelijks toegesneden op de doelgroep. Te hopen is dat Travel College in staat is om learnings te laten maken die herkenbaar aansluiten op de specifieke werkomstandigheden bij reisbureaus en touroperators. Dat lijkt me een voorwaarde voor succes.

 

Deur open?

Na ontvangst van het persbericht van Reiswerk probeerde ik meteen even ‘binnen’ te kijken. Dat lukte niet. Travel College is gratis, maar je moet met een zakelijk mailadres (van een bedrijf) inloggen en dat is jan@lokhoff.nl niet. Daar attendeerde ik Reiswerk op, niet zozeer voor mezelf, maar voor alle reisprofessionals die even zonder baan zitten en solliciterend door het leven gaan. Ook die hebben geen digitaal zakenadres, maar wel voldoende tijd om zich bij te scholen en hun CV te verrijken. Uiteindelijk ontving ik na lang aandringen een demoadres om in te loggen dat maar 48 uur geldig was. Ik ben benieuwd of studenten (school mailadres) wel naar binnen mogen? Kom op Reiswerk, zet je deur open…

 

Amsterdam huilt…

Het linkse stadsbestuur van Amsterdam wil van de misschien wel beste toeristische marketingslogan ter wereld af. De iconische letterbeelden ‘Iamsterdam’ moeten worden gesloopt om het volgens de hoofdstedelijke politici van GroenLinks ‘een egocentrisch achtergrondje bij een marketingverhaal is’. Wat een treurnis. Amsterdam huilt…

Author

2 Comments

  1. Frank Radstake Antwoorden

    Hi Jan, dank voor je mooie woorden over het Travelcollege van Reiswerk. We zijn er hartstikke trots op. We zien inmiddels dat al honderden reisprofessionals aan het online leren zijn, dus dat is een geweldige start van een mooi project.
    Reiswerk heeft een contract met Skillstown, die de leeromgeving aan ons levert. Voor iedereen in de reisbranche voor wie premie wordt betaald aan stichting Reiswerk hebben we in één keer alle rechten afgekocht: alle reisprofessionals kunnen ongelimiteerd gebruik maken van alle opleidingsmogelijkheden binnen Travelcollege. De overeenkomst van ons met Skillstown staat ons niet toe dat ook gratis aan te bieden aan andere partijen. Voor reisprofessionals die hun baan verliezen door bijvoorbeeld een faillissement heeft Reiswerk een ad-hoc mobiliteitscentrum ingericht, met allerlei tools, tips en trainingen om zo snel mogelijk weer aan het werk te komen. Dat bestaat al sinds het faillissement van OAD!

    • Dag Frank,
      Reiswerk mailde mij inderdaad een link naar dat mobiliteitscentrum. Prima initiatief. Ook daar wordt Travel College genoemd als leerplatform, maar toegang/registratie is vervolgens weer alleen mogelijk met een zakenmailadres. Jammer voor de jobhunters.

Write A Comment