Champagne! Per 15 mei wordt elk land weer afzonderlijk door Buitenlandse Zaken op reisveiligheid beoordeeld. De hele wereld op oranje is dan verleden tijd. Komende zaterdag weten we dus waar we weer heen kunnen. Ik vrees helaas dat de verre touroperators de bubbels nog onder de kruk moeten houden. Tijdens de persconferentie gisteravond vielen alleen de namen van een paar Europese landen, over verre wereldlanden geen enkel woord, ook niet over de ABC-eilanden en Sint-Maarten.

De geplande groene reisapp van de EU vervult in het denken van het kabinet straks een centrale rol. Geen enkel woord over het gele boekje, terwijl te verwachten is dat de QR-app nog veel (technische) hobbels te nemen heeft. Dat zal een hele operatie worden en we kennen allemaal de eerdere app-mislukkingen.

De ANVR stelt in een officiële reactie ‘dat de deur weer op een kier is gezet’. De VvKR vreest dat het nog wel even duurt voordat verre bestemmingen weer geel kleuren. Het blijft een wankele ‘reistoekomst’, want alles hangt af van de besmettingsgraden in de ontvangende bestemmingen waar Buitenlandse Zaken zijn kleurcode op baseert. Er zal veel flexibiliteit worden gevergd van touroperators om steeds actueel in te spelen met aanbod op verkleurende landen.

Daarnaast werd er door minister De Jonge op gehamerd dat het maar de vraag is of veel landen Nederlandse toeristen welkom willen heten vanwege de hoge besmettingsgraad hier. Nederland is naast Zweden het ‘besmetste’ land van Europa. Dat wordt dus wel nog een dingetje. Van de overheid is het zeker niet te verwachten dat er gratis testen voor vakantiegangers komen. ‘Dat zal men zelf moeten betalen.’

Gele boekje

De eerste ‘G’ van GGD staat voor ‘gemeentelijke’ en gemeentes zijn nogal zelfstandig en soms eigengereid. Ondanks een GGD-koepel (GHOR) trekken de lokale diensten hun eigen plan als het gaat om het afstempelen van de coronaprik in het gele boekje. Een deel doet dat niet, ondanks de berichten dat de groene vaccinatieapp van de Europese Unie er waarschijnlijk pas in augustus komt. Bovendien blijkt uit de woorden tijdens de persconferentie gisteravond dat die QR-code alleen ‘gelezen’ kan worden in de lidstaten van de Europese Unie.

‘Het vaccinatiebriefje van de GGD is het belangrijkste’ luidt het argument van koepel GHOR om het niet voor te schrijven. Dat certificaatje kent alleen Nederlandse tekst. Alsof ze aan de buitenlandse grenzen Nederlands lezen… Is er nou niet één politicus in Den Haag (De Jonge?), die even een richtlijn kan uitvaardigen?

Alle pop-up vaccinatiecentra lopen over van personeel, dat is absoluut geen knelpunt. Kleine moeite derhalve, lijkt mij, de reisbranche heeft het al zo moeilijk. Als je het aan het ministerie van De Jonge vraagt, krijg je de volgende dooddoener als antwoord: ‘Niet elke Nederlander is in het bezit van zo’n boekje, laat staan andere Europeanen. Bovendien wil de EU een vaccinatiebewijs met een interoperabele, digitaal leesbare QR-code. Het gele boekje voldoet daar niet aan.’ Kan iemand daar eens uitleggen dat onze (verre) buitenlanden al een halve eeuw het gele boekje accepteren?

Onbedoeld propageerde minister De Jonge dinsdagavond wel vliegvakanties. Hij wees het journaille er in relatie tot vakanties op dat ‘de vrijheid in de lucht zit’…

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment