Zoals de reisbranche nu weer klappen krijgt, het is ten hemel schreiend. Zoals de regering deze week uiteindelijk besloot de evenementenbranche extra met 135 miljoen euro te gaan compenseren vanwege de gedwongen afgelasting van (grote) events, is het nu wel de hoogste tijd dat reisondernemers in dat subsidieproces worden ‘meegenomen’. Dat geldt voor de retail en touroperators voor al die annuleringskosten.

Bij touroperators van verre reizen staat het water tot aan de lippen. Groot en klein omzeilde de voucheruitgifte vorig jaar door klanten te vragen de reizen te verzetten, meestal naar een jaar later. Als je een droomreis hebt geboekt, ben je daar al snel toe bereid; dan maar een jaartje later die mooie cruise, safari, luxe treinreis of die rondreis in een ver, exotisch land met de hele familie, zullen de meesten hebben gedacht. Maar doe je dat een jaar later nog een keer, of vraag je nu door alle onzekerheid toch maar je geld terug? Dan moet er binnen 14 dagen betaald worden. Vouchers kunnen niet meer worden uitgegeven. Ook SGR-directeur Erik Jan Reuver maakt zich hier grote zorgen om.

Waar kunnen zulke ondernemers aankloppen voor steun? Ik kan alleen brancheorganisaties ANVR en VvKR bedenken. Nee, niet voor geld, maar wel om keihard op de deur van de overheid te bonken om de noodzaak aan te tonen voor sectorspecifieke steun. Misschien is het klimaat in Den Haag er rijp voor na de excuses voor de te vroege versoepeling van de coronarestricties? Of kunnen ze de overheid onder dreiging van een rechtszaak sommeren analoog aan de evenementensector de portemonnee te trekken? De TVL-actiegroep lijkt daarmee succes te hebben…

Bij de argumentatie kan de uitslag van de Zoover Vakantiemonitor juli 2021 misschien helpen, want nadat in juni het aantal boekingen op het niveau van 2019 zat, zijn die in juli opnieuw ingestort. Vakantiegangers zoeken vooral weer naar bestemmingen in Nederland en het aantal buitenlandse boekingen is in een week tijd met 25 procent gedaald, zo blijkt uit het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan boekingssite Zoover.
Oorzaak is uiteraard de explosieve groei van het aantal coronabesmettingen met aangescherpte maatregelen tot gevolg. Daarnaast de klant met ons land op code rood bang voor (extra) restricties op hun vakantiebestemming. ‘Voor de reisbranche is het dramatisch wat er nu gebeurt’, zegt directeur Judith Eyck van Zoover.

Het wordt nog erger nu grote touroperators als TUI en Sunweb de journaaluitzendingen halen met het bericht dat Spanje niet meer geboekt wordt en alle vakanties daarnaartoe worden geannuleerd. Opvallend in de Zoover-monitor is wel dat Turkije zowel qua boek- en zoekgedrag populair blijft, ook al is dat land nog steeds oranje.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag. Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

1 Comment

  1. Vooralsnog is het bij flink stampvoeten van het ANVR gebleven, zonder dat er een actieplan is gepresenteerd. De mannen in het torentje zijn gezwicht voor de (veel en veel sterkere) lobby van de horeca, die twee weken lang helemaal los mochten. Met dit desastreuze resultaat tot gevolg. Nu is het tijd om alle diplomatie te laten varen en om de volle aansprakelijkheid bij deze heren neer te leggen: steun afdwingen totdat de wereld weer echt open gaat voor alle getroffen reisbedrijven. Ik moet nog zien of de ANVR ook een ‘wild side’ heeft.

Write A Comment