Keek ik nou naar een slager die veganisme verheerlijkt, een slijter die geheelonthouding propageert of een sigarenboer vol lof over stoppen met roken? Zulke bizarre tegenstellingen drongen zich bij me op toen ik Sunweb-baas Mattijs ten Brink in de talkshow Op1 afgelopen dinsdag hoorde praten. Ik geloofde mijn oren niet.

Ook de interviewers wisten niet wat ze hoorden. De in grootte derde touroperator van Nederland – dit jaar mikkend op 485 miljoen – maakte het niet zo bont om vakanties helemaal te ontraden. ‘Een keer per jaar 14 dagen naar Kreta is oké, maar dan niet ook nog een weekendje naar Milaan om te gaan winkelen.’ Ook heel duidelijk: ‘Waarom vijf keer op vakantie, waarom vijf keer vliegen?’

En een uitspraak als ‘Waarom niet naar de Ardennen in plaats van vliegen naar Spanje?’ Eigen land wil hij ook favoriet maken in de vakantieplannen van Nederlanders. ‘Door corona hebben we dat al beter leren kennen.’

Volmondig ‘ja’ antwoordde Ten Brink op de vraag of de hele reissector er zo over denkt? Hij denkt dat de reisbranche 5 tot 10 jaar nodig heeft om te veranderen. Wat hem betreft wordt dat bereikt zonder vliegvakanties duur te maken. Even hoorde ik hem dus praten als de oud-CEO van Transavia (‘In die functie zei ik het ook al’).

Dat de trein goedkoper moet gaan rijden, vindt zo ongeveer iedereen met groene gedachten, ook in de reisbranche. Ten Brink erkende aan tafel wel een beetje besmuikt dat hij met zijn gezin recent in de auto was gestapt voor een citybreak naar Parijs. ‘De trein is veel te duur, je bent dan zo 1.500 euro kwijt.’

Al bij al kan je zijn publieke prediking ook zien als bijzonder moedig van een bestuurder van een grote reisonderneming, die er alles aan doet om de goedkoopste vliegvakanties aan te bieden. Het getuigt misschien ook wel van veel realisme en spreekt hij vanuit de wetenschap dat het ongebreideld op (vlieg)vakantie gaan eindig is. Ik ben wel benieuwd of de eigenaren van Sunweb er net zo over denken. Saillant detail is toch ook dat zonder corona Ten Brink nu leiding zou geven aan de combinatie Sunweb-Corendon…

Hoe dan ook, hij blijft toch wel in veler ogen de sigarettenfabrikant die een stichting opricht om rokers te helpen bij het stoppen.

De uitzending van Op1. Ten Brink doet zijn uitspraken vanaf de 31e minuut.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

5 Comments

 1. Erik van der Waard Antwoorden

  Verbazingwekkend !! Erg vreemd en ietwat arrogant trekje ook om namens de gehele sector te spreken…

 2. Hans Tattersall Antwoorden

  Verbazingwekkend, en mij bekruipt het gevoel dat hier een slimme CEO aan het woord is (en absoluut niet namens de gehele reisbranche) die denkt te appelleren aan het onderbuik gevoel van veel vakantiegangers, die overigens nooit hun reisgedrag gaan veranderen.
  Ten Brink hoopt waarschijnlijk op deze manier, iedereen met een ‘geweten’ naar Sunweb te lokken, omdat zij zo goed bezig zijn.
  Sectoraal, met ten Brink op de barricade. Heeft teveel naar Elske Doets gekeken

 3. Ik vind het van veel realisme en lef getuigen dat Ten Brink de olifant in de kamer durft te benoemen. We weten allemaal dat het niet zo door kan gaan en anders moet. Dat zal aan de ene kant vanuit de techniek (zuiniger vliegtuigen, bio-brandstoffen, Eurocontrol) moeten komen maar van de andere kant ook gewoon door een gedragsverandering. Er is overigens nog veel mogelijk voordat de vliegvakanties in de ban moeten worden gedaan. Laten we Europees stoppen met al die vluchtjes van 500km, laten we eindelijk eens werk maken van een serieus alternatief op het spoor. Als ik nu een trein wil boeken voor mei, is dat niet mogelijk. Als ik nu klanten heb die per trein naar Toscane willen, moeten we 3 – 4 keer overstappen. De nacht-TGV naar Valencia en Madrid? Bestaat niet! Nog los van het prijskaartje. Dus: goed dat hij het benoemt, werk aan de winkel, met name op het spoor!

  • Goede reactie Ruud. Ik snap de emoties wel, zeker in deze tijd waarin de reissector bikkelhard is geraakt en velen op hun tandvlees lopen. Ten Brink geeft er echter blijk van dat hij het grotere geheel niet uit het oog verliest: we lopen tegen een aantal grenzen aan waarbij we gezamenlijk over oplossingen moeten nadenken.

Write A Comment