Mijn omgeving begrijpt het niet en ik evenmin. Je huurt vooraf een auto op de luchthaven van aankomst, de vlucht is vertraagd en je strandt aan de balie van de autoverhuurder. Weg auto en weg geld. Zelfs als je een auto gehuurd hebt via Sunny Cars, normaal toch de kampioen van totale ontzorging in de vaak malafide wereld van autoverhuurders.

Onbegrijpelijk, toch? Je huurt een auto voor – laten we zeggen – een week, je betaalt hem vooruit, dan maakt het toch niet uit of je die een uurtje later komt ophalen? Al ben je een dag te laat, dan nog zouden er geen kleine lettertjes mogen bestaan die de autoverhuurder het recht geeft je geld in kas te houden en jouw auto aan een ander te verhuren. Dat is toch niets anders dan een crimineel verdienmodel! En ze komen er nog weg mee ook.

Het lukt namelijk zelfs Sunny Cars niet om dit soort praktijken uit te bannen voor haar klanten. Daarom ook zat een uiterst gespannen Sunny NL-baas Hans Knottnerus afgelopen maandag in het beklaagdenbankje van MAX Vakantieman. Hij deed zijn best, maar had feitelijk ook geen logische verklaring voor dit soort idioterie.

Wat zou zijn bedrijf graag deze absurde regel uit de voorwaarden geschrapt zien bij de partners waarmee Sunny samenwerkt. Dat lukt kennelijk niet vanwege de schaarste aan huurauto’s die leidt tot een situatie van ‘take it, or leave it’. De macht ligt momenteel bij de verhuurders en niet bij bemiddelaars als Sunny. Wordt nu de extra service van Sunny, dat je vanuit de rij op Schiphol kan bellen om door te geven dat je vertraagd bent? Waar zijn we als reisbranche mee bezig, als dit ons opgedrongen wordt?

Ik heb in mijn blogs vaak kritiek op de overdreven regelgeving vanuit Brussel ter bescherming van de consument. Maar waar is de Europese Commissie in deze situatie? Lou loenen, helaas. Sinds kort is ANVR-directeur Frank Oostdam voorzitter van de ECTAA, de club van Europese brancheorganisaties. Misschien kan hij er wat aan doen? Sunny moet oppassen dat een gigant als Booking.com niet de regie in handen neemt en exclusief voor haar huurautoaanbod de vertragingsregels geschrapt krijgt. Tja, een grootmacht…

De ‘footage’ voor deze blog haal ik uit de uitzending van MAX Vakantieman, dat is uitgeroeid tot een zeer interessant programma, dat elke reisprofessional zou moeten bekijken. Vroeger kon ik mij enorm ergeren aan juriste Jeanine Janssen vanwege eenzijdige en ongenuanceerde opvattingen ten nadele van de reisbranche. Ze is veranderd.

Grappig is dat ze de coulance van Sunny Cars hekelt om pas tijdens de uitzending de gedupeerde party autohuurders de schade van ruim 3.000 euro ‘terug’ te betalen: ‘Waarom kan dat niet eerder en is daar deze uitzending voor nodig’. Als geen ander moet zij toch weten dat bedrijven daartoe nou juist gedwongen, of gechanteerd worden door een TV-optreden als bij de Vakantieman. Sunny weigerde eerder de schade te vergoeden, maar ging uit vrees voor imago-schade voor de camera’s overstag. Dat trucje heeft ‘Hilversum’ van good old Vakantieman Frits Bom geleerd.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam.

Author

4 Comments

 1. Jeanine zei ook nog iets anders interessants: dat het van de zotte is dat wanneer je een dure vakantie boekt, je niet eens meer een mens aan de telefoon kan krijgen. Maar wel een hele batterij chatbots.
  Ik dacht tomtiedom, dat is weer gratis reclame voor de reisbureaus en ZRA’s en heb het fragment dankbaar gejat voor een eigen filmpje voor op mijn socials.

 2. Hi Jan,

  Die ‘bel bij vertraging’ service bieden we bij Sunny Cars al jaren. Ons 24/7 noodnummer is er om vertragingen door te geven en te ondersteunen bij problemen ter plaatse. Daar wijzen we onze klanten ook op in de e-mail voor vertrek en het staat ook op de voucher. In diezelfde e-mail staat ook dat de auto kán worden weggegeven na 1 uur en dat vertraging doorgeven dus een must is. Bij heel veel van onze partners hebben we overigens andere SLA’s waarbij de auto veel langer wordt vastgehouden maar in Roemenië was daar nu net geen sprake van. Dat in combinatie met het ontbreken van een vluchtnummer, ruim 8 uur vertraging en geen contact met ons opnemen leidde helaas tot deze situatie. Tip aan iedereen die vluchtvertraging heeft: even op tijd laten weten aan ons, dan herbevestigen we de auto en komt het goed.
  Groet, Suzanne van Sunny Cars

  • Jan Lokhoff Antwoorden

   Hi Suzanne,
   Die ‘bel bij vertraging’-opmerkingen was cynisch bedoeld in relatie tot het drama. Dank je voor de nuancering. Het blijft natuurlijk belachelijk en een crimineel ‘verdienmodel’. Groet, Jan

 3. Adrie van Rooij Antwoorden

  Airlines hanteren excat dezelfde vorowaarden als de autoverhuruders. Sterker nog: vaak nóg bezopener. En dat vinden we blijkbaar allemaal ok,

Write A Comment