Ik heb een stoute gedachte. Misschien is er een vroege spin-off mogelijk van de geplande ‘Brancheconferentie’ in april volgend jaar. Ik schreef vorige week een blog over dit initiatief van senior adviseurs René Klawer en Louis Frankenhuis dat geadopteerd is door het ANVR-bestuur. Zij willen op een meerdaagse conferentie de reisbranche tegen het licht te houden om tot voorstellen te komen hoe deze met de lessen uit de coronacrisis moet veranderen om toekomstbestendig te zijn. Een uiterst ambitieus project!

Nou is daarvoor onbedoeld al voorwerk gedaan door een breed samengestelde werkgroep van de ANVR, die recent een uitvoerig tussenrapport publiceerde met vooral een inventarisatie van de financiële structuren en gewoontes in de branche, die niet coronabestendig bleken te zijn. Neem alleen al de miljoenschade die het faillissement van D-reizen heeft veroorzaakt. Daarover ging deze blog.

Er moeten dus keuzes worden gemaakt die uiteindelijk kunnen rekenen op een brede acceptatie. Is het niet een geweldige uitdaging voor de initiatiefnemers van de Brancheconferentie om snel aan de hand van dat tussenrapport samen met leden van de werkgroep een voorloper van de grote conferentie te organiseren. Dat lijkt me een prima oefening en ik schrijf ‘snel’ omdat het natuurlijk ideaal zou zijn als veranderingen ingevoerd worden voorafgaand aan de start van de boekingen voor het zomerseizoen 2022.

Een dergelijke miniconferentie zou ook een prima generale repetitie zijn voor de Brancheconferentie in april. Weliswaar is ‘financiën’ niet het simpelste onderwerp en bepaald ingewikkeld om daar branchebrede afspraken over te maken. Alles draait nou eenmaal om de centen en de coronapandemie heeft op dit vlak nogal wat losgemaakt.

Aannemelijk is dat touroperators en andere leveranciers ieder voor zich hun eigen (nieuwe) financiële condities gaan bepalen en per retailer maatafspraken maken of condities eenvoudigweg verordonneren.

Een hele uitdaging dus maar des te meer een leerzame opstart naar het april event. Wie pakt de handschoen op?

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

Write A Comment