Beginnen de supporters van het FC Twente stadion zaterdagavond uitzinnig te juichen bij het eerste doelpunt. Het leek wel of het vroegere Arke stadion vol zat… Juichen mag niet van Mark Rutte en het RIVM. Je mag wel klappen, neuriën of hooguit fluisterend ‘schreeuwen’. O jee, denk ik meteen, de eredivisie is net begonnen en het gaat al fout.

Bij de rest van de wedstrijden is het zondag niet anders gegaan. Is dat erg? Misschien wel. Je moet er niet aan denken dat een corona opleving het gevolg is, waardoor het topvoetbal weer wordt stilgelegd. Dezelfde angst bekruipt me als renners in de Tour de France tussen horden supporters zonder (verplicht) mondkapje naar de meet moeten fietsen.

Beroepsdeformatie? Ik vrees van wel. Maar laat het me uitleggen. Als de Tour moet worden stilgelegd, of het voetbal niet meer met publiek mag worden gespeeld, heeft dat enorme psychologische invloed op het sentiment van de Nederlander. Dat drukt aarzelende potentiële vakantiegangers met de neus op de feiten. Ze worden (nog) banger voor corona risico’s, terwijl die angst langzaam aan het afnemen was.

De publieke opinie over die risico’s beïnvloedt het boekingsgedrag en dat ‘volksdenken’ wordt gevoed door negatieve maatregelen. Zoals bijvoorbeeld het oranje kleuren van Spanje en de Griekse eilanden. Dat op zich is al een ramp, maar de nevenschade is net zo groot. Mensen schrikken ervan en schuiven hun reisplannen verder vooruit.

Omgekeerd is sprake van dezelfde invloed. Ik hoop daarom van ganser harte dat Duitsland volgende maand van heel veel landen buiten Europa het negatieve reisadvies afhaalt. De Bondsregering heeft dat aangekondigd. Er zijn signalen dat Den Haag dat voorbeeld gaat volgen. Het zou fantastisch zijn als we weer veel verre landen kunnen verkopen.

Als dat ook nog eens samenvalt met genuanceerde reisadviezen per regio of eiland in Europa en Turkije, is een ‘danksignaal’ op zijn plaats. Het zou leuk zijn als elke reisondernemer dan de vlag uitsteekt voor minister Blok. Op social kan dat vlaggebaar van dank-je-wel ook massaal worden geuit met #weloveblok als hashtag…

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment