Wat flauw van Buitenlandse Zaken om na de vergroening en vergeling van Europa per 27 juli Groot-Brittannië op code oranje te houden. Dat land is kennelijk gestraft vanwege zijn Brexit. Zelfs het grenzeloze Ulster op Ierland kleurt oranje. Kinderachtige politiek vind ik het. Niet-EU lid Noorwegen is wel groen op de kaart van BZ.

Waarom is het oranje van Turkije niet weggegumd? Nog belangrijker is de vraag waarom dat niet met de hele wereld is gebeurd? Waarom laten we het niet aan de buitenlanden over of zij ons willen ontvangen of niet? Zijn er corona risico’s dan kan omgekeerd de overheid toch speciale regels uitvaardigen voor de inreis na de vakantie. Van beide is nu binnen de EU toch ook al sprake, hoe ingewikkeld dat ook is, zeker omdat wij zelf dieprood kleurden na de blunder met te laconieke aanbeveling om te gaan dansen met Janssen.

Wat zou nou de reden zijn waarom de overheid overstag ging en EU-landen van oranje af te halen? Is dat de lobby van de ANVR, de druk van marktleider TUI, een dreiging met juridische stappen of de chaos die ontstond nadat de ene na de andere pakkettouroperator ‘stout’ de ja/nee keuze bij de klant deponeerde met Corendon, Sunweb en De Jong Intra als blikvangers. Reisbureaus en ZRA’s konden ook al nauwelijks klanten weigeren naar oranje bestemmingen.

Het antwoord op mijn vraag kan helpen om ook buiten Europa de reiswereld weer te openen. Aanvankelijk werd daar door de ANVR nauwelijks om gevraagd, Europa kreeg prioriteit. Het is buitengewoon onrechtvaardig dat behalve Noord-Amerika verre bestemmingen nog steeds op slot zitten bij Buitenlandse Zaken, omdat het ministerie daarin het Europese beleid zegt te volgen. Ook daarvoor geldt: laat het aan de klant en de landen zelf over.

Dat ‘slot’ mag een aanmoediging voor aanbieders van ‘ver’ zijn om ook maar de stoute schoenen aan te trekken. Het water staat ze aan de lippen. Verzekeringen zijn geen probleem. Bij de meeste verzekeraars zijn bij reizen naar oranje alleen corona-gerelateerde aandoeningen niet gedekt, maar zorgverzekeraars trekken die grens niet. Niks aan het handje, dus.

Met rebels opereren kunnen verre reisspecialisten misschien nog iets van dit zomerseizoen maken, al zal dat helaas marginaal blijven. Zonder doorgaande steun vallen er veel na 1 oktober om.

Ik zou zeggen: ANVR, VvKR en ondernemers, wees maar stout en trek alles uit de kast.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag. Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

2 Comments

  1. Laten we niet vergeten: pas de laatste anderhalf jaar worden kleur codes op de voet gevolgd. Ook voor corona bestonden deze al en was naast “ echte” redenen politieke druk of onwil ook een belangrijk, doch nooit bevestigde, reden om een land op oranje of rood te zetten.
    Even in herinnering? Turkije op oranje na bom aanslagen in Antalya. Hoe oranje kleurden Frankrijk, Spanje, België, Duitsland om er maar een paar te noemen nadat daar aanslagen werden gepleegd?

  2. Dank voor deze blog. Ik ben het echter ook met Willem Holle eens. Het deugt al veel langer niet. Ik heb al in 2018 aandacht gevraagd voor de onvoorstelbaar oneerlijke, ondoorzichtige, eenzijdige en onprofessionele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse reiswereld was niet geïnteresseerd, ook de ANVR niet. Laten we hopen dat deze crisis bewerkstelligt dat het doek valt voor het reisadvies van de overheid.

Write A Comment