Het zou zo maar een nog grotere chaos kunnen worden met de reisadviezen in Europa. Binnenkort komt de Europese Unie wekelijks met een kleurenkaart van de 27 lidstaten op basis van onder meer percentages besmettingen in verhouding tot het aantal inwoners. Winst is de keuze voor uniforme stoplicht kleuren: groen voor oké, geel voor gevaar en rood voor een no-go. Maar wees niet blij met een dooie mus.

De reisadviezen worden namelijk niet uniform aan de hand van deze (objectieve) wekelijkse metingen. Elk land blijft zijn eigen reisadviezen geven. Dus ‘rood’ kan voor Nederland een negatief advies opleveren, terwijl Duitsland dat niet doet. Je kent de voorbeelden van deze idioterie: Nederlandse vakantiegangers van de ene op de andere dag inpakken en wegwezen uit Kroatië, terwijl onze Oosterburen lekker op het strand blijven liggen. Griekse eilanden idem dito en het voorbeeld Turkije is helemaal schrijnend. En wat te zeggen van TUI? Duitse klanten vliegen sinds 3 oktober weer naar de Canarische Eilanden, TUI Rijswijk houdt haar toestellen die kant op aan de grond, want minister Blok kleurt de eilanden oranje.

De argumentatie van ministers Van Nieuwenhuizen (luchtvaart) en Blok (BuZa) geeft blijk van politieke onwil. Want verder dan ‘we bemoeien ons niet met elkaars gezondheidsregels’ en ‘dat is nou eenmaal zo afgesproken’ komen ze niet. Politieke dooddoeners.

Het is toch eigenlijk van de gekke dat er niet eenduidig Europees ‘gekleurd’ kan worden op basis van objectieve data. Depolitiseer het reisadvies, gebruik de metingen en iedereen weet waar hij aan toe is. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor bestemmingen buiten Europa. Laten we hopen dat de stoplichtkaart de aanzet is tot centraal afgekondigde advisering.

Helaas staat Nederland in de top van besmette landen in de wereld, waardoor wij het risico lopen op grond daarvan geweerd worden ook al staat het licht op groen. We kunnen alleen maar hopen dat de afgekondigde nieuwe (gedeeltelijke) lock down van het kabinet effect heeft om dat op de loer liggend gevaar te ontlopen.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment