Alweer twee weken geleden nam het Britse Secret Escapes de boedel van het failliete TravelBird over. Op de site werd toen op 13 november de verwachting uitgesproken dat TravelBird weer snel de lucht in zou gaan. Wie nu kijkt leest veertien dagen later nog steeds hetzelfde bericht.

 

Geen logo’s

De 7 miljoen klanten van TravelBird hebben van Secret Escapes nog geen bericht over de herstart ontvangen. Wel werd op 13 november in een mail verwezen naar de site van Secret Escapes, die boordevol staat met goedkope trips. Het lijkt wel een lookalike van de overgenomen touroperator uit Amsterdam. Maar met het grote verschil dat geen logo’s van SGR en ANVR te zien zijn.

 

ATOL

Op de Secret-site wordt omslachtig uitgelegd dat sommige tripjes, of delen daarvan gedekt zijn door de ATOL, het Britse garantiefonds. Maar die opgetrokken ‘garantiemist’ lijkt mij het zicht te benemen voor weldenkende belangstellenden. Zeker met het verse TravelBird debacle nog in het collectieve geheugen.

 

Schandpaal

Zomaar doorgaan zonder deugdelijke garantiedekking lijkt mij uiteraard een te groot risico. Zonder SGR of afdoende alternatieve garantie bij een herstart, komt de ANVR meteen in actie. Die zal dat niet accepteren. De geschiedenis herhaalt zich dan, want in 2014 liet de ANVR ook al haar tanden zien en zette de actietouroperator tot diens grote ontsteltenis op een zwarte lijst van illegaal opererende aanbieders zonder wettelijk verplichte zekerstelling van vooruit ontvangen reisgelden. Die publieke schandpaal dwong TravelBird toen SGR-lid te worden en zich daarna bij de ANVR aan te sluiten.

 

Weer discussie?

Destijds stelde TravelBird die stap alsmaar uit, omdat zij vond dat de SGR haar risicodragende omzet veel te hoog taxeerde. De startup beschouwde zich toen grotendeels als retailer. Het is niet denkbeeldig dat zoiets nu weer speelt, al biedt de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst daar geen ruimte voor.

 

Topvilla’s bij Maarten

Nieuwtje. Maarten de Ruiter (ex FOX, daarvoor Vakantiebeurs) is weer actief in de reisbranche. Hij start deze week Topvillas.travel met mooie vakantievilla’s en luxe penthouses in Thailand en Indonesië. Op zijn leuke site vind je ook bijzondere excursies. Maarten doet het samen met de eveneens in de reiswereld niet onbekende Dagmar Ypenberg (marketing) en Mathilde Vlotman (product specialist).

Author

1 Comment

Write A Comment