Er voltrekt zich in alle stilte naast corona nog een ramp in de reisbranche. Het mes is gezet in de pensioenen van oud-medewerkers van bij de ANVR aangesloten reisondernemingen. Het gaat om een kortingsingreep van wel 18 procent per 1 januari 2021. Voor veel pensionado’s een ramp. De reden? De pot met geld van het in 1996 gestarte (verplichte) ANVR-pensioenfonds was niet vol genoeg. Daarom is gedwongen onderdak gezocht bij pensioenreus PGB, die de overgenomen negatieve boedel compenseert met forse kortingen op lopende uitkeringen.

Het reisfonds bestaat al 25 jaar en werd opgericht door werkgever ANVR, samen met de drie vakbonden FNV, CNV en de Unie die zich inspannen voor de reissector. Die combi zit ook achter Reiswerk dat informatieve en educatieve service verleent over CAO en arbeid gerelateerde zaken aan het personeel van ANVR-bedrijven.

Ik vrees dat de teloorgang van het eigen pensioenfonds (‘Reiswerk Pensioenen’) alles te maken heeft met het gekozen beleggingsmodel waardoor onvoldoende rendement werd gerealiseerd. Dat heeft mede te maken met de geringe grootte van het fonds. Het bestuur daarvan (ANVR en vakbonden) zal niet hebben zitten slapen toen het fout ging, maar heeft volgens bij mij klagende gedupeerden niet tijdig ingegrepen. Niet dat die reis-AOW’ers de ontwikkelingen op de voet hebben gevolgd, want velen werden onaangenaam verrast met de kortingen op hun uitkering.

Ook Reiswerk is doelwit van klachten. Begin september ontvingen de pensioentrekkers een brief met de aankondiging van de kas-overdracht naar PGB. Die zou gepaard gaan met kortingen. Gerept werd van 18 procent. ‘Dat is vervelend’, schreef Reiswerk, maar hoeveel precies ‘zou men wel zien op het rekeningafschrift van januari 2021’. Meer niet.

Ook nu nog is de communicatie volgens klagers onder de maat. ‘Wat mij stoort aan de communicatie met Reiswerk Pensioenen is dat men totaal geen inzage geeft in de juiste dekkingsgraad en totaal niet reageert op een tweetal brieven die ik heb verstuurd.
Ik denk dat vele gepensioneerden uit de reiswereld dit ook rauw op het dak valt, een verlaging van een vijfde behoort men toch beter te communiceren!’

Nog een ongezouten noodkreet van een gedupeerde, illustratief voor de teneur onder reageerders: ‘Graag wil ik je vragen er onmiddellijk met de hoogste spoed aandacht aan te gaan geven omdat dit natuurlijk niet kan! Onbetrouwbare pensioenbestuurders die de zaak in de uitverkoop gedaan hebben en een ANVR die zich er simpel bij neerlegt en niet staat voor zijn personeel! Ik kan nu al niet rondkomen van mijn AOW + pension, wat mij noodzaakt te blijven werken, laat staan nu nog weer een korting daaroverheen! Ongehoord en pure diefstal!’

De overdracht en de korting zijn voldongen feiten. Te hopen is alleen dat PGB misschien nog mogelijkheden vindt om de pijn wat te verzachten. Ik vrees alleen dat het vertrek van vele fondsdeelnemers door corona ontslagen de situatie er niet makkelijk op maakt. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat het leed voor de pensionado’s weliswaar heel groot is, maar toch wel in de schaduw staat van al die reisprofessionals die hun baan hebben verloren. Ook zo’n stille ramp in deze ellendige tijd.

jan@lokhoff.nl

Author

5 Comments

 1. Ik zeg al jaren, dat je je dit werk alleen kunt permitteren bij de gratie van een partner met een fatsoenlijk inkomen. Wij betalen in feite mee aan de vakanties van onze klanten, maar her geeft veel voldoening. Arbeidsvreugde dat is ook veel waard, je kunt er helaas niet van eten.
  Zelfs voor je pensioen ben je blij met een partner met een goed pensioen blijkt weer eens.
  Jaren gewerkt met als “beloning” een paar tientjes pensioen. Te triest voor woorden.

 2. Dag Jan, als oud-voorzitter van Reiswerk Pensioenen én als cao-onderhandelaar van de ANVR gaat dit onderwerp mij natuurlijk enorm aan het hart. Een hele rits aan oorzaken hebben er aan bijgedragen dat Reiswerk Pensioenen (niet ‘Reiswerk’, een andere club die er helemaal los van staat) in onderdekking is geraakt en daar niet meer uit heeft kunnen komen. Dat is de reden dat de ANVR met de vakbonden heeft gekozen om per 1-1-2021 het pensioen op een nieuwe plek onder te brengen en Reiswerk Pensioenen heef moeten besluiten alle opgebouwde (huidige en toekomstige) pensioenen ook onder te brengen bij PGB. Dat staat allemaal los van het feit dat de boodschap voor m.n. de gepensioneerden een echt meer dan vervelende is. Zij gaan het meteen in de portemonnee voelen vanaf deze maand. Ik kan de boodschap ook niet mooier maken helaas!
  Vandaag of morgen valt bij alle betrokkenen de ‘Pensioenkrant’ in de bus met een toelichting op wat er gaat gebeuren en waarom dat ook zo moet. Ook ik leg daarin verantwoording af over de besluiten van sociale partners de afgelopen jaren.
  Tot slot kan ik het niet later te reageren op de quote over ‘onbetrouwbare bestuurders’. Ik heb alle begrip voor de boosheid van de reaguurder, maar niet voor die opmerking. Namens ANVR en vakbonden zitten daar aan tafel uitermate deskundige en integere bestuurders die bovendien onder toezicht staan van de Nederlandse Bank (DNB). Zij hebben ongelooflijk ingewikkelde en pijnlijke besluiten moeten nemen en hebben dat op zorgvuldige wijze gedaan. Op geen enkele manier verdienen zij die kwalificatie!

  Frank Radstake (voorzitter Reiswerk Pensioenen 2011-2018) en cao-onderhandelaar ANVR (2014-heden)

 3. Jan Lokhoff Antwoorden

  Beste Frank, dank voor je reactie. Helaas is alles onomkeerbaar en ‘herstel’ van het pensioen bemoeilijkt door de vele ontslagen. Ik hoor van verschillende kanten dat de 18% cap misschien teruggebracht kan worden tot 9%. Ik hoop voor de gedupeerden dat je daar een mooie rol bij kan spelen…

 4. beste Jan, nog even een opmerking over de ,,ontslagen reisprofessionals” dit is ook zeer dramatisch maar zij hebben nog de mogelijkheid van ,,betere tijden” en het vinden van een andere baan en toekomst perspectief. Al die Pensionado”s hebben deze mogelijkheid niet en hebben geen kans om deze ,,diefstal” te compenseren. met dank aan de heer Frank Radstake die zijn mensen in de kou heeft laten staan, waarvan akte ! Zoals we weten had korting niet gehoeven gezien de laatste dekkingsgraden boven de 90 % , De landelijk dagbladen stonden er vol mee , , geen kortingen noodzakelijk” !

Write A Comment