Reisbedrijven die vanuit huis werken dreigen buiten de boot te vallen bij de noodmaatregel van de regering die ondernemers gaat compenseren bij Corona-verliezen. De Vereniging van Kleinschalige Reisbedrijven (VvKR) heeft daarom aan de bel getrokken bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat omdat al haar meer dan 400 leden vanuit huis werken. Dat geldt ook voor praktisch alle ruim 1.000 zelfstandige reisadviseurs (ZRA’s). Het noodpakket  van het ministerie stelt echter als voorwaarde dat ‘het een onderneming betreft met fysieke inrichting buiten het eigen huis’.

Brief

‘We ontdekten deze bepaling en hebben meteen een brief geschreven aan minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer en aangegeven dat onze leden volwaardige specialistische reisorganisaties zijn’ vertelde mij voorzitter Ton Brinkman. Hij heeft ook duidelijk gemaakt dat het hier expliciet VvKR leden zijn, die praktisch gesproken allemaal voldoen aan de regeling Pakketreizen en garantieregeling (en geen reisbemiddeling, waarbij het risico verlegd wordt naar de organisator). Ook heeft hij direct de ANVR ingeseind, die deze bepaling nog niet was opgevallen. Het is de vraag of de noodmaatregel zich alleen richt op de serviceorganisatie of ook (individeel) op ZRA’s.

VvKR ook met voucher

Trots vermeldt Brinkman nog dat zijn ‘kleine ANVR’ overigens ook een Corona-voucher heeft ontwikkeld in samenwerking de erkende garantie-instelling STO en GGTO, waarmee de meeste VvKR-leden samenwerken.

Author

6 Comments

 1. Frank Radstake Antwoorden

  Volgens mij zit het anders. De NOW is voor bedrijven met werknemers. Er komt een separate regeling voor ZZP-ers. Blijft over: bedrijven met personeel die vanuit de keuken werken. Zullen er niet zoveel zijn toch?

  • Frank Radstake Antwoorden

   Nu ik er nog wat langer over nadenk. Wrsl geldt deze beperking zelfs vooral voor het Noodloket en de financiële tegemoetkoming die bedrijven krijgen om de vaste lasten te kunnen betalen. Gas, water, licht, huur van je kantoor etc. Het gaat dan om een vast bedrag van €4000,-. Als je werkt vanuit de keuken heb je dat probleem natuurlijk niet.

 2. Frank heeft idd gelijk en ZRA’s komen wel in aanmerking voor maximaal 1500 euro pm voor de maanden maart , april en mei. Hopelijk is het daarna niet meer nodig en kan er weer volop geboekt worden !

  • Het gaat vermoedelijk wel langer duren en daarna aanvankelijk rustig zijn. Met een beetje geluk is het in 2021 weer ok, maar dan duiken we de recessie in. Tanden op elkaar dus

  • Onder vaste lasten versta ik lasten die het mogelijk maken een bedrijf te zijn en blijven.
   Zoals kosten voor abonnementen en lidmaatschappen (Airtrade, je administratieprogramma, je kosten voor telecommunicatie, reclame/sociale media kosten) die blijven onverminderd doorlopen terwijl je geen inkomsten kunt genereren en dus leegloopt. Stiekem kan dat oplopen, ook zonder klanten die een geboekte reis terugbetaalt willen hebben.
   In die zin heb je als zelfstandige operator steun nodig net als elke andere ondernemer in deze tijd en specifiek in onze branche.

 3. Het gaat wel erg snel om te zeggen dat je als je van uit huis werkt geen vaste lasten hebt. Ik werk vanuit mijn tot kantoor verbouwde garage en velen zullen toch een werkkamer hebben. Verder heb je investeringen gedaan in websites, advertentiecampagnes etc. Ik heb zelf een luxe Mercedes V-class reisbusje exclusief voor het bedrijf. Verzekering etc.

Write A Comment