ANVR en VvKR moeten zich niet verkneukelen vanwege geluiden vanuit Buitenlandse Zaken dat er anders gekeken gaat worden naar de (oranje) reisadviezen op verre bestemmingen. Het is namelijk niet toevallig dat hierover naar de media gelekt wordt in het zicht van de stopzetting van steun aan de reissector per 1 oktober. Het protest daartegen ebt inderdaad al een beetje weg.

Bij het kabinet loopt kennelijk een geslepen spindoctor rond, die goed heeft aangevoeld hoe hij de steunstop in de reisbranche moet ‘verkopen’. Het lijkt hem nog te gaan lukken ook. Laat ik daarom maar meteen waarschuwen voor de grilligheid waarmee met de kleurcodering wordt omgegaan. Nu al wordt weer gezegd dat de verre landen toch voorlopig nog wel oranje zullen blijven… En als er straks uit gele verre landen reizigers met een besmetting terugkeren, kan dat aanleiding zijn om de boel meteen weer op slot te gooien.

Daarom handhaaf ik mijn pleidooi om de reisadvisering zelf ter hand te nemen, het liefst met een breed draagvlak van organisaties die ertoe doen. Hier de link naar mijn blog van afgelopen woensdag daarover. Lees ook de reacties daaronder.

Wat mij betreft staat dit punt bovenaan de agenda van de branchekoepel met punten om na de geleerde lessen in coronatijd de reisbranche te veranderen en klaar te maken voor een nieuwe toekomst. Als dat in het tempo gaat van de ANVR-werkgroep die noodzakelijke veranderingen in het betalingsverkeer onder de loep neemt, vrees ik dat een herstructurering nog wel eventjes zal duren.

Ik herhaal mezelf als ik voor dat proces pleit voor een zo breed mogelijk draagvlak onder belangen groepen in de sector. Hoe verschillend zijn niet de belangen van grote en kleine touroperators, van ZRA’s met hun koepels en de stenen reisbureaus, van OTA’s en ondernemende (online)retailers die botsen met de pakketwetgeving? Ik noem hierbij ook nadrukkelijk de meer dan 400 kleinschalige touroperators, die zich verenigd hebben in de VvKR.

Deze koepel van zwaar getroffen kleine touroperators viert 19 november trouwens in Utrecht haar 10-jarig bestaan met een congres over de transities die de reisbranche klaar moeten stomen voor een nieuw normaal in de toekomst. Laat dat een voorzet zijn voor haar grote broer ANVR om hetzelfde te doen.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Maar wel onder vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

Write A Comment