Als ie zijn woorden waarmaakt, verdient dit ‘sondagskind’ een standbeeld. Daar is vast wel een plaatsje voor op Schiphol, anders is er misschien wel een plekje in het ANVR-kantoor in Leusden. Interim CEO en puinruimer Ruud Sontag schreeuwt van de daken dat het afgelopen is met de rijellende op Schiphol. Gisteren besteden praktisch alle kranten en menig TV-programma aandacht aan dit goede nieuws en stelden zo impliciet de vakantieconsument gerust, vliegvakanties kunnen weer vanaf Schiphol vertrekken. Dit zei hij met veel enthousiasme in een videoboodschap aan de medewerkers.

Wat een feest. De reis- en luchtvaartbranche kunnen gerust ademhalen. Een piekje hier en daar zal er nog wel zijn, maar de partytenten om de mensen buiten in de ellenlange rijen droog te houden worden gesloopt.

Ik weet niet of hij mijn blog leest, maar een van zijn manieren om rijen te mijden zijn speciale ‘helpers’ bij security. Bijvoorbeeld om passagiers met kinderen minder bakjes voor hun spullen te laten gebruiken (bij elkaar in één ‘gezinsbakje’). Die speciale assistentie van ongeschoolde securityhelpers adviseerde ik vorige jaar september al in een open brief aan collega directielid Hanne Buis. In die brief staat onder meer: ‘Denk eens aan een buddy-systeem om de tekorten te verhelpen. Neem nieuwe mensen aan, ook zonder opleiding en koppel die al bij hun start op de werkvloer aan collega’s met ervaring. Maak duo’s of trio’s. Naast hun gebruikelijke opleiding zijn de nieuwelingen dan meteen inzetbaar en slinken de rijen.’

Sta ik tot slot even stil bij het aangekondigde vertrek van Coby van Dongen. De hele reisbranche zal de charmante vakvrouw ongetwijfeld enorm gaan missen. Het zal De Jong Intra niet meevallen een opvolger te vinden om met hetzelfde innemende enthousiasme en vakkundigheid de onder haar leiding gemoderniseerde touroperator met succes te managen. ‘Gemoderniseerd’? Kijk maar eens naar de website. Kijken doe ik met heel veel plezier terug op alle contacten en mooie reizen met haar in onze beider lange carrière in de reisbranche. Zij was decennialang niet alleen het gezicht, maar ook de ziel van de touroperator in Ridderkerk. Dat had best beloond mogen worden met een portie aandelen, maar dat is er helaas nooit van gekomen.

jan@lokhoff.nl


Author

2 Comments

  1. Adrie van Rooij Antwoorden

    En dan die lofzang op de nieuwe Schipholman. Wat een gigantische mispeer heeft die man gemaakt met zijn eerste toespraak aan zijn eiegn medewerkers. Wat niks meer of minder was dan een demonstratie wat voor type ‘manager’ hij is. Vol van nietszeggende, voornamelijk Engelstalige prietpraat (is daar een Engels woord voor?). Zo’n man neem ik niet serieus en dus geldt voor zijn door jou aangehaalde woorden ‘more than ever’: eerst zien, dan geloven!

Write A Comment