Of het een succes wordt? Ik denk van wel. Alleen al omdat marktleider TUI inhaakt op het initiatief GreenCityTrip: met een speciaal gecharterde slaaptrein naar zes Europese steden, 5 dagen uit en thuis, waarvan 2 nachten reizend slapen. Vanaf komende woensdag sporen ze naar Kopenhagen, Parijs, Milaan, Praag, Venetië en Wenen, fantastische doelwitten voor een stedenreis.

TUI laat de trips ook via haar retailpartners boeken. Wie ze wil verkopen zal zich wel even goed in het product moeten verdiepen. Niet elke klant zal met vreemden in een toch relatief kleine 5-persoons slaapcoupé twee nachten willen reizen en slapen. Maar er zijn ook twee andere, luxere klassen aan boord. Ook de catering kent zijn beperkingen, maar als je voldoende proviand inslaat, zal dat niet echt een probleem zijn.

Voor families en groepen vrienden is het ideaal, want hoe gezellig is het niet om samen in een (privé) coupé op stap te gaan. Je kunt daartoe zelfs lege plaatsen boeken in jouw eigen 5-persoons ‘reiskamertje’.

Het is hipper dan ooit om de trein te pakken als milieuvriendelijk alternatief voor vliegtuig en auto. Afgezien van snelle en luxe treinen als Thalys, Eurostar en sommige ICE’s, is er weinig geschikt treinaanbod voor vakanties. Los van het milieuaspect ben je met een GreenCity-trein verlost van chaotische drukte op luchthavens, Schiphol in het bijzonder, en raak je niet verzeild in honderden kilometers file op hete Europese snelwegen.

Initiator FlyWise (SGR en ANVR) uit Breda heeft zijn sales op orde. Behalve de geweldige TUI-support scoren ze ook in andere, opvallende acties. Zo zag ik Albert Heijn en Kruidvat er reclame voor maken. Heel verrassend en voor menige reisaanbieder jaloersmakende partners.

GreenCityTrip mag gezien worden als een innovatieve doorbraak, een gamechanger ook. Hoe sceptisch werd niet gereageerd op alle oproepen – van Den Haag tot Brussel – om het vliegtuig links te laten leggen en de trein te pakken voor zakenreis en vakantie. Nu het alternatief wel voorhanden is, zullen ongetwijfeld meer partijen proberen in te haken en hopelijk met gelijke out of the box vondsten de markt verbazen. Ze hebben in ieder geval de milieuwind mee.

Met flexibele terugreisdata zijn de slaaptreinen natuurlijk ook prima voor (rondreis)vakanties op hun bestemmingen. Bijvoorbeeld met de trein naar Venetië waar je auto klaar staat voor een toer door Toscane bijvoorbeeld. Waarom haakt er geen aanbieder van huurauto’s in? Raar idee: een treinvakantie boeken bij Sunny Cars?

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam.
Author

Write A Comment