Gaan jouw klanten deze zomer naar een resort in Turkije met een hek er omheen? Als het aan ANVR-voorzitter Frank Oostdam ligt wel. In een video interview met de Telegraaf neemt hij weliswaar het woord ‘hek’ niet in de mond, maar de toegangspoort van het resort blijft wel gesloten om gasten binnen te houden.

Insider Frank jaagt je ook de schrik aan als hij desgevraagd voorspelt dat de omzet in de reisbranche in 2021 hooguit 20 tot 40 procent van een normaal jaar zal bedragen. Voorwaarde daarvoor is wel dat de boekingen voor de zomer in april weer op gang komen, zo niet dan verwacht hij een meltdown in onze branche. Anders gezegd: dan klapt die in elkaar…

Naast Turkije suggereert Frank ook een verre bestemming en noemt als kandidaten de Dominicaanse Republiek en Curaçao. Ook daar lenen zich resorts voor een dankzij sneltesten en vaccinaties corona veilige ‘corridor’, zoals de KLM afgelopen december naar Atlanta in het leven riep. Ook suggereert hij vrij spel voor kampeervakanties naar stille campings.

Verder hoopt Frank dat het kabinet met hem meegaat om georganiseerde pakketreizen eerder groen licht te geven dan ‘individuele’ vakanties. Een nobel streven, maar zo’n tweescheiding lijkt me volstrekt onhaalbaar. Aanspreekpunt daarvoor is overigens het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat niet bekend staat om creatieve en snelle oplossingen. Het interview duurt ruim 8 minuten.

Corendon meet vakantiewensen

Corendon doet continu onderzoek naar de wensen en het gedrag van haar klant. Om het vakantiesentiment voor 2021 in Nederland en België te peilen is samen met onderzoeksbureau Markteffect een consumentenpanel bevraagt. Huiveren is het als je sommige antwoorden leest. Corendonklanten willen de controle houden over hun geld en hun gezondheid. Vervelend voor de Turkijespecialist is de angst onder klanten voor vliegvakanties vanwege kans op besmettingen in het vliegtuig.

Veel mensen (58 %) zeggen ook pas op vakantie te zullen gaan nadat ze zijn gevaccineerd. Een nog hoger percentage eist van zijn touroperator dat er zeer strenge coronamaatregelen worden gehanteerd. Slecht nieuws is er voor aanbieders van kleinschalige accommodaties. 66 % wil verblijven in een accommodatie die groot genoeg is om de kans op besmettingen te verkleinen. Gevraagd naar de politieke voorkeur blijkt de klantenlijst van Corendon in verhouding tot de hele bevolking vooral op de VVD te stemmen met PVV en Lijst Krol als (kleinere) uitschieters.

Alle vragen en antwoorden van de recente Vakantiebarometer lees je hier.

jan@lokhoff.nl


Author

3 Comments

 1. Mijn bijdrage in de Telegraaf heeft toch een andere context Jan. Wij hebben eindelijk 6 ministeries zover om met ons na te denken over een allereerste pilot om te beginnen met vakanties. Datzelfde doet de overheid in field labs met de horeca en met de evenementensector. In deze pilotfase gaan we zeer gecontroleerd mensen in staat stellen in gecontroleerde omgevingen ( in corridors) vakantie te vieren waarbij het RIVM nadrukkelijk over de schouders mee gaat kijken want deze pilotfase moet ook relevante data opleveren die de pilotdoel omschrijving ( georganiseerde reizen leiden niet tot verspreiding van het virus) al dan niet moeten ondersteunen. Daar kunnen we hopelijk snel mee beginnen ( fase 0). In fase 1 gaan we hopelijk meteen daarna opstarten met pilots voor reisorganisaties die gebruik maken van andere airlines.
  Dit is voor de reissector ook wel weer een belangrijk lobby succesje waarbij we een zéér terughoudende overheid eindelijk bereid hebben gevonden dit met ons te gaan doen. Uiteindelijk moet dit tot sneller opengooien van de reissector leiden maar dat zal duidelijk zijn zodat we dan nog iets van de zomer kunnen maken.

 2. Harry Kapteijn Antwoorden

  Begrijp dat iedereen snel weer het normale reispatroon wil oppakken, maar…..er wordt alleen maar gesproken over vliegreizen en all inclusive reizen, maar wanneer wordt er ook eens gedacht aan de touringcar branche die nog langer op slot zit! Er rijden toch ook bussen volop in het openbaar vervoer?

 3. Mensen, er is helemaal geen probleem. Mensen willen prima boeken, zoals ook uit het WC-eend ‘onderzoek’ van Corendon blijkt. Maar ze willen wél de duidelijkheid en zekerheid over gratis annuleren.

  En laat nu juist de 100% annuleringen, de cashcow van de ANVR-leden zijn.

  Als de ANVR-leden nu gewoon heel simpel, heel flexibele, annuleringsvoorwaarden gaan hanteren. Dan is het cashflow probleem van de technisch failliete ANVR-leden, binnen 24 uur opgelost.

  Maarja, dát willen ANVR-leden natuurlijk niet. In plaats van omscholen of een andere markt zoeken, blijven ANVR-leden halsstarrig vasthouden aan iets wat ze al tientallen jaren doen. En omdat ze zich niet willen aanpassen, moet de overheid maar met geld komen?

  Ja, het is treurig als een ANVR-lid zou omvallen, maar er zit in de holdings van veel DGA’s nog voldoende eigen vermogen. Dat kan óók eerst aangesproken worden, in plaats van voor de 4e (!) keer om geld smeken van de overheid.

  De overheid heeft de ANVR-leden al geholpen met:

  1. NOW
  2. De TVL
  3. Het gedogen van de volstrekt illegale vouchers.
  4. Het voucherfonds.

  En nu willen de ANVR-leden dus nóg een keer geld?

Write A Comment