DETELE30868. Deze voordeelcode ontving ik als lezer van de Telegraaf. Je boekt er een 15-daagse vliegvakantie mee naar Marokko voor 299 euro. Normaal kost die 1.199 euro. Evenals vorig jaar om deze tijd zat er afgelopen zaterdag weer een grauwe blanco envelop verstopt in de krant met daarin een voordeel bon van 900 euro en een kleurrijke folder van een 7-daagse rondreis (logies, ontbijt) vanuit Marrakech naar o.a. Fès, Volubilis, Meknès, Rabat en Casablanca met aansluitend een 4 sterrenhotel in Marrakech tot de terugvlucht op de 15e dag. En dat voor nog geen 300 euro. Het rondreizen duurt effectief overigens maar 5 dagen.

‘Genotpakket’

Afzender van de envelop is ANVR-lid RSD Reise Service uit München. Lezers boeken door een gratis 800-nummer (‘boekingshotline’) te bellen. De korting kent geen beperkingen voor het aantal personen. Addertjes onder het gras? Voor de rondreis wordt een ‘genotpakket’ aangeboden voor buffetdiners (€ 139) en een excursie op de laatste dag vanuit Marrakech naar Essaouira (€ 49). Maar dat zijn geen echte ‘addertjes’. Bij de toeslagen beginnen ze te kronkelen. Te beginnen deze maand is er al een ‘seizoentoeslag’ van € 120 per persoon. In april is die zelfs € 240 pp. In de kleine lettertjes vind ik ook nog ‘schoolvakantietoeslagen’ en een rare uitleg over de vertrekdagen en een verdachte opsomming van waarop de prijzen zijn gebaseerd en dus kennelijk kunnen worden aangepast. Ook signaleer ik dat de minimumdeelname voor de rondreis 15 pax is.

ACM?

Op de site van RSD vind je dezelfde vliegvakantie voor (inderdaad) € 1.199 met daaraan dezelfde (hoge) toeslagen gekoppeld. Ook lees ik daar dat de directseller in 13 Europese landen is gevestigd en de afgelopen zes jaar 1,5 miljoen pax zou hebben geboekt. Kennelijk loont dat ‘Sinterklaasspelen’ met vakanties via een bij een krant gestopt foldersetje in een grauwe envelop. Ik heb even op de site van specialist Isropa en generalist TUI gesnuffeld en dan zie je pas hoe de Telegraaf-aanbieding van RSD ogenschijnlijk extreem laaggeprijsd is als ik de kleine lettertjes buiten beschouwing laat. Je kunt benieuwd zijn naar het oordeel van de ACM als die de prijsopbouw van RSD in de Telegraafbrief onder de loep zou nemen. De vraag is ook of je als brancheorganisatie ANVR blij moet zijn met zo’n lid.

Aankloppen?

Ik zou graag willen weten hoeveel mensen zich door de RSD-envelop laten verleiden en bellen om te boeken. Dat kunnen er toch niet veel zijn. Wie vertrouwt er nou een korting van 900 euro? En bij de voorwaarden en toeslagen haakt volgens mij ieder weldenkend mens al snel af. Hooguit kloppen ze met de envelop in de hand bij je aan om te vragen of je ook deze Marokkoreis tegen zo’n lage prijs kunt boeken…

Author

Write A Comment