Hoe zit het met de risico’s voor de reisretail in de rol van touroperator? De pandemie heeft die begin dit jaar genadeloos bloot gelegd. Het was onaangenaam wennen aan de verantwoordelijkheden voor eigen klanten, die je als reisagent nooit eerder droeg. Terwijl ik de eerste regel typ voor deze blog ploft er een mail in mijn inbox. Ook over dit onderwerp en lekker positief van toon, afkomstig van franchisenemer Rob Land van Personal Touch uit Tilburg. Lees maar even mee:

‘Ik ben in oktober met 24 personen naar Portugal afgereisd en heb daar een hele goede boterham mee verdiend. Alles los geboekt, risico nemen hoort namelijk ook bij het ondernemerschap en voor mij heeft dat heel goed uitgepakt. In eerste instantie had ik ruim 50 personen geboekt staan voor Turkije, toen nog 34 personen voor Griekenland en uiteindelijk nog 24 personen over voor Portugal. De aanhouder wint en het is dus niet overal kommer en kwel, ik kom de winter wel door! Doorzetten en positief blijven, alleen de beste reisadviseurs zullen deze enorme corona crisis overleven en dat biedt dan weer veel vertrouwen voor de toekomst!’

Dozen schuiven?

Aanleiding voor dit onderwerp vormde het advies van Jeannie Vincent van The Travel Club, aan haar ZRA’s om vanwege corona het zelf samenstellen van reizen on hold te zetten en alleen nog maar bij SGR-leveranciers te boeken. ‘O, ga je dan alleen nog maar dozen schuiven’, was op Facebook een van de reacties.

Wat je er ook van vindt, de hele reisretail zal de komende tijd waarschijnlijk zoveel mogelijk risico’s gaan mijden die de wet voorschrijft in een touroperatorrol. Dat gaat ten koste van hun marges en persoonlijk gericht maatwerk waar klanten steeds meer naar vragen. Touroperators zouden daar met flexibel, modulair aanbod meer op in kunnen spelen. Dit probleem is natuurlijk van tafel als de (Europese) wetgeving op dit vlak wordt aangepast. De ANVR en collega-brancheorganisaties in Europa gaan zich daar hard voor maken, maar de ambtelijke molens draaien langzaam…

DMC’s in de knel

Er is een neveneffect. Ik vrees dat veel DMC’s in de knel komen. Ook hun business is door de pandemie geminimaliseerd, maar als reisagenten bij een opleving van de markt geen of minder gebruik gaan maken van hun diensten is dat een ramp. Vooral in populaire landen als Thailand, Vietnam, Indonesië en Zuidelijk Afrika.

Tot slot, of had ik er mee moeten beginnen? Eerste testen van een corona vaccin lijken geslaagd. Mooi dat het als eerste om het serum van Pfizer gaat, waarvan de Nederlandse regering er op voorhand miljoenen van heeft gekocht. Toch een soort reisbranche specifieke steun… Ik steek een kaarsje op dat we allemaal in Nederland geprikt zijn om de boekingen voor zomer 2021 gang te helpen!

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment