Ik geef het maar meteen toe: de ‘Rijdende Rechter’ vind ik al jaren een vermakelijk programma. Mr Visser steelt elke keer weer mijn hart als hij als juridisch kruideniertje toch keihard ingrijpt in vaak pietepeuterig burengerucht. Tegenwoordig moet ik voor hem naar SBS6 en kan ik na zijn commerciële transfer ook nog eens extra genieten. Dat doe ik van de hem opgevolgde stoere John Reid die Vissers Opeltje heeft verruild voor een robuuste Landrover. Beide series draaien met succes. Mensen houden van dat soort programma’s.

 

Sympathieker

Goh, denk ik dan, waarom geen Rijdende Vakantierechter? Daarmee de vakantieklachten op de manier van dat programmaformat meer richting entertainment trekken, infotainment zo je wilt. Anders dus dan de onsympathiek strenge manier waarop programma’s als ‘Radar’, ‘Kassa’ en de ‘Groeten van Max’ erop uit zijn toch vooral de aangeklaagde reisorganisator of luchtvaartmaatschappij neer te sabelen. Overigens bij ‘Radar’of ‘Kassa’ ondersteund door een strenge ANWB-dame. Benieuwd hoe ze straks als representant van een ‘massatouroperato’ haar eigen vlees zal moeten gaan keuren…

 

Leerzaam

Dat terzijde. Vakantieklachten zullen er net zoals burenruzies altijd zijn. Als de anonieme, ver van het publiek verwijderde Geschillen Commissie Reizen zou ‘afdalen’ naar een populaire serie van een Vakantierechter zal iedereen veel meer open staan voor een redelijke aanpak van vakantieklachten. Leerzaam zal het ook zijn als daarmee de achtergronden en oorzaken van klachten duidelijker worden. Er is niets mis met corrigerend optreden. Voor reisorganisatoren en airlines is een meer begripvolle constructieve benadering ook preventiever.

 

Mr Pim?

We hoeven niet meteen Frits Bom uit de oude doos te trekken, hoewel hij het als een wijze ‘Meester Vakantieman’ best goed zou doen. Ik wil zijn hoed wel sponsoren. Misschien wil de bekende reisadvocaat mr Pim de Vos (met pensioen) wel terug op het podium waarop hij zo welbespraakt acteerde? Mijn doelstelling is niets meer of minder dan dat we van het azijngezeik en neersabelen van reisbureaus en touroperators verlost worden in de klachtenbehandeling op de televisie. Dat zal iedereen wel met me eens zijn.

 

Dit is mijn uitspraak en daar moet je het mee doen…

Author

Write A Comment