De reisbranche etaleert haar verdeeldheid. Agenten stappen naar de rechter. Intussen ligt TUI in Rijswijk in een spagaat nu TUI Duitsland weer mag gaan vliegen op Mallorca. Het ‘Duitse’ vakantie-eiland is in Berlijn terug is gezet van oranje naar geel. Het wordt nog pijnlijker als TUI in Groot-Brittannië ook weer gaat vliegen op Zuid-Europese bestemmingen. In Rijswijk zal de verleiding in die situatie niet te weerstaan zijn om bijvoorbeeld vanaf Düsseldorf ook te gaan vliegen. Klanten zullen staan te dringen om plaatsen te bemachtigen.

Het TUI-management in Nederland heeft vorig jaar serieus overwogen te rebelleren tegen het oranje van Buitenlandse Zaken toen bijvoorbeeld in Griekenland en Kroatië Nederlandse toeristen ijlings moesten worden gerepatrieerd, terwijl gasten uit Duitsland en andere landen om ons heen rustig op het strand konden blijven liggen.

Ik ben benieuwd of het kabinet Rutte overstag gaat nu de onderdanen van Angela Merkel weer het vliegtuig in mogen? Zal de reisbranche anders gaan rebelleren? De sfeer is er naar. Corendon kondigt al ongehoorzaamheid aan als er niet op tijd geld ontvangen wordt van het Voucherfonds om deze week te kunnen beginnen met het teruggeven van vouchergeld aan haar klanten. Brussel moet dat fonds nog goedkeuren en schiet daar niet echt mee op nadat er een klacht tegen is ingediend door een onbekend bedrijf uit Nederland.

Corendon zocht de pers met het dreigement niet te zullen uitbetalen zonder fondsgeld. Toezichthouder ACM heeft in een reactie daarop meteen aangekondigd er actief op te gaan toezien. Touroperators zijn gewaarschuwd.

Dieptepunt

Inmiddels is een dieptepunt bereikt in de verhoudingen tussen touroperators en reisretail binnen de ANVR. D-rt Groep en DTRU spannen samen een kort geding aan tegen de SGR omdat ze het niet eens zijn met de gehanteerde regels voor toekenning van leningen aan reisagenten. Duidelijker konden de verstoorde verhoudingen niet tentoongesteld worden en het is een blamage voor de branchevereniging. Overigens is D-rt (ook) lid van de DTRU.

Met de groeten uit CR…

Dit weekend ontving ik een email van Ad Latjes, een fenomeen in de (oude) reisbranche als de grootste goedkoopste ticket verkoper, die de KLM op de knieën kreeg door met succes haar in het buitenland goedkoper geprijsde tickets af Schiphol hier aan te bieden zonder dat zijn klanten het eerste traject hoefden te vliegen. Hij emigreerde naar Costa Rica en begon daar een hotel. Nu begrijpt hij ons niet meer. Zijn email:

Beste Jan, 13 maart 2021

Zoals je misschien weet heb ik een hotel in Costa Rica aan de Pacific kust. Voor Costa Rica hebben toeristen geen negatieve corona test nodig. Alleen een verzekering die evt. corona ziekenhuisopname dekt. Ik zie dus elke week gasten uit de US, DE, CH, FR, SE, BE, CZ etc maar geen gasten uit NL.

Dit terwijl Costa Rica ongeveer 95% normaal draait. Winkels, restaurants, bars open.
Stranden open tot 18 uur. Alleen geen grote evenementen. Besmettingen in CR zijn laag vergeleken met NL. Ook aantal doden per miljoen inwoners is laag.

Zijn Nederlanders tegenwoordig zo slaafs en zulke zeikerds geworden dat ze niet gewoon op vakantie gaan naar een land waar het corona-veiliger is dan in NL?

Ik snap t niet.
Kun jij het verklaren?
Groet uit Costa Rica, Ad latjes.

Nou, beste Ad, feitelijk is het in ons kikkerlandje zo dat ANVR-leden hebben afgesproken geen (pakket)reizen aan te bieden naar oranje bestemmingen. Uiteraard is het uitermate zuur dat luchtvaartmaatschappen nog gewoon doorvliegen naar die kleurlanden en dat booking.com en Airbnb ook op de oude voet hun aanbod aanbieden, zich niets aantrekkend van oranje kleuring. De reiswillige consument weet er op internet gebruik van te maken en daarom zitten bijvoorbeeld de vele KLM-vluchten naar Curaçao – om een beetje bij je in de buurt te komen – grotendeels vol. Ook boeken zij makkelijk rechtstreeks de hotels op oranje bestemmingen, die de gasten graag ontvangen.

ANVR-leden zien vanachter hun ‘gesloten’ deur knarsetandend toe, maar vooralsnog wordt er niet gerebelleerd. Het zal mij niet verbazen dat die houding kantelt als het Kabinet oranje blijft kleuren, terwijl landen om ons heen, Duitsland in het bijzonder, de grenzen (verder) opent. Misschien ontstaat er in het waarschijnlijke politieke vacuüm of misschien zelfs wel chaos na de verkiezingen een klimaat dat er liberaler naar de kleuring gekeken zal worden op felle aandrang van de Partij voor de Vakantie…

jan@lokhoff.nl
Author

2 Comments

 1. Jean-Paul Roels Antwoorden

  Helemaal eens met het laatste.

  Zelf diverse malen naar “oranje” landen gereisd. Kon prima en was vele malen “veiliger” dan thuis blijven.

  Het is van de zotte dat we als brave slaafse ondernemers onze nek niet durven uitsteken.

  Zeker als ZRA welke de regering keihard heeft laten stikken met ondersteuning zeg ik gewoon boeken maar die reizen en redden wat er te redden valt.
  Want om onze gezondheid gaat het al lang niet meer in deze smerige spelletjes.

  Maar je zit dit pas als je het doorhebt.

 2. Adrie van Rooij Antwoorden

  Helemaal NIET met het laatste eens. Neem nou eens verantwoordelijkheid! En anders ga je toch lekker naar het buitenland. Met een enkeltje. Als het daar toch veiliger is dan hier dan blijf je toch lekker daar wonen. Doet Latjes ook!

  Dan mbt Corendon; een hypocrieter club is er niet. Zelf als eerste de wet overtreden door geen geld maar een voucher te geven. Maar (toen) wel elke avond bij Op1 en Jinek huilie huilie doen. Vervolgens dreigen om ondanks oranje toch naar Turkije te gaan en ruzie met Sunweb. Als klap op de vuurpijl nu dreigen om zelfs de (illegale) vouchers niet uit te betalen! Waar haal je het lef vandaan zeg? Trek je portemonnee en als je het niet kunt (dus niet als je het niet WILT) ga dan failliet, dan krijgt de consument in elk geval via SGR zijn centen. Waardeloze toko!

Write A Comment