Misschien is de reisbranche wel het hardst getroffen slachtoffer van corona in Nederland, zo niet in de wereld. De hele sector ligt op zijn gat, maar dat schijnt in Den Haag en bij de media niet echt te zijn doorgedrongen. Onze duikvlucht is niet hard genoeg van de daken geschreeuwd. De textielsector bijvoorbeeld haalt woensdag het NOS Journaal, omdat die in 2020 tot dusverre met een krimp draait van 17%, terwijl het tij alweer keert. Nou, dames en heren van de NOS, de reissector kampt dit jaar met een omzetverlies van zo’n 80%. Met die misère kan je een heel journaal vullen.

In de beginperiode van de pandemie trokken massale annuleringen en repatriëring van reizigers uit risicogebieden veel aandacht. ANVR-voorzitter Frank Oostdam was niet van het scherm te slaan. Maar toen al waarschuwde hij voor gebrek aan aandacht als de crisis zich zou voortslepen. Andere sectoren, zoals de luchtvaart en horeca, hebben een sterkere lobby en minder last van ‘het nieuwe roken’ aantijgingen die de reissector voor haar kiezen krijgt.

Wonderwel zijn er op Tenzing Travel na nog geen opvallende slachtoffers gevallen. De ellende voltrekt zich momenteel nog in stilte. Als je je personeel ontslaat, je activiteiten staakt, je website uit de lucht haalt, je huur opzegt en zelf op een zolderkamer in je eentje probeert te overleven, hang je dat als reisondernemer niet aan de grote klok. Dat doe je evenmin als je de begroting winter 2020-21 en zomer 2021 qua uitgaven afstemt op de te verwachten decimering van de omzet en dus afscheid neemt van (heel) veel personeel, omdat het water aan de lippen staat. Als het zo doorgaat verzuipen de komende maanden veel reisbedrijven.

Veel ondernemers modderen momenteel op de bodem van een omzet dal. Een boeking per maand, hoor ik dan, eigenlijk te triest om te verwoorden. Na enige hoop op een beetje herstel in de loop van juni is het afgelopen weken weer faliekant fout gegaan, in Nederland, Europa en de Antillen. Niet alleen reisondernemers, maar ook de consument wordt er moedeloos van, die durft niet meer te boeken.

Een oplossing is helaas niet in zicht, ik zie hem althans niet. Laten we hopen dat de nu (hoofdzakelijk) gele landen niet van kleur verschieten en er in Nederland met meer discipline wordt omgegaan met de corona richtlijnen van de overheid, omdat anders het aantal besmettingen toeneemt, waardoor meer bestemmingslanden ons gaan weigeren. Helaas neemt de bandeloosheid hier toe, met alle risico’s van dien en funest voor de business.

jan@lokhoff.nl

Author

4 Comments

  1. Klopt helemaal Jan! Het is momenteel bijna niet in woorden te omschrijven hoe slecht het gaat in de reisbranche en om toch nog wat te verdienen zal je een bijbaan moeten zoeken om rond te kunnen komen . Ik heb bijvoorbeeld afgelopen week al ruim 250 kilometer gefietst om medicijnen rond te brengen aan ouderen die de deur niet meer uit kunnen of durven vanwege corona. Dankbaar werk en genoeg tijd om tijdens het fietsen na te denken over mijn eigen toekomst. Heb nog 50 man geboekt staan voor mijn jaarlijkse tennisreis in oktober. Dat houdt mij nu heel erg bezig want er is al zoveel geannuleerd en ik hoop zo dat deze reis nog wel door kan gaan… ( tegen beter weten in waarschijnlijk ). Het zou mooi zijn als grote partijen zoals TUI en Cor en Don nu juist reclame gaan maken op TV om het reizen te promoten. Als ik Corendon was had ik juist nu een ludieke en komische spot gemaakt met Cor en Don in het vliegtuig met mondkapje en later aan het strand met een cocktail om te laten zien dat reizen echt wel mogelijk is en misschien juist wel veel leuker dan in andere jaren! Een gemiste kans als je het mij vraagt want nu is iedereen veel te negatief over vliegvakanties. Dat is echt niet nodig want van mijn klanten die wel zijn gegaan was iedereen zeer positief en bovendien is het in sommige landen veel veiliger dan in Nederland aan het strand ! Ik wilde dit toch even kwijt, goed weekend allemaal en probeer positief te blijven!!!

    • Adrie van Rooij Antwoorden

      Rob, dan hebben je klanten veel geluk gehad. Stel dat een klant van je terplekke een teen/tand/oor/long/vul zelf maar in wat voor-ontsteking had gekregen met 38.5 als gevolg? Of hun zoontje van 6? Of de bestemming was op oranje gegaan? Had die timmerman mooi aan zijn baas uit mogen leggen dat ie twee weken niet komt werken. Echt, dat het slecht gaat weet ik ook. Dat er niemand boekt is duidelijk. Maar snappen doe ik het goed. Als je nu in het vliegtuig stapt – of menssn laat stappen ! – ben je onverantwoord bezig! Dan maar even NOmzet.

  2. De ANVR leidt ook in stilte. Klopt, met een korte ei. Iets met stille lobby. Die vangen volgend jaar geen contributies meer. Van wie?

Write A Comment