Ik was als de dood voor zwarte Piet. Geloofde als jongetje echt dat die zak bedoeld was voor deportatie naar Spanje. Herinner mij de decembertijd in de derde klas van de lagere school, 8 jaar jong en natuurlijk geloofde ik met veel bravoure niet meer in Sinterklaas, maar toen de strooi-Pieten op onze klasdeur bonsden kroop ik uit angst onder mijn stoel.

Als vader heb ik jarenlang zowel Sinterklaas als zwarte Piet gespeeld voor mijn eigen kinderen en die van vele buren en vrienden. Nooit ook maar één seconde geassocieerd met racisme. Ook in de beginperiode van KOZP hechtte ik meer aan de voortzetting van de traditie dan me te realiseren dat de geschminkte knecht eigenlijk discrimineerde en vernederde. Van mij mag zwarte Piet daarom van het toneel. Laten we een volledig inclusieve samenleving nastreven en diversiteit als hoogste goed koesteren.

Om dichtbij huis te beginnen: hoe inclusief is de reisbranche eigenlijk?  Ik heb er geen studie naar gedaan – is die er? – maar ik ken uit mijn lange carrière eigenlijk nauwelijks zwarte reisprofessionals, aan de top al helemaal niet. Ik heb daar thuis interessante discussies over met zoon Guy, die in 2014 samen met zijn zwarte vriend Baba Touré reclamebureau Hammerfest oprichtte.

Zij gingen van start in een witte reclamebranche, kwamen daartegen in actie en weten in deze woelige periode na de gewelddadige arrestatie van de zwarte George Floyd in Amerika inmiddels alle schijnwerpers in hun witte sector op zich gericht als belijders van inclusiviteit. Er is in de reclamewereld door Hammerfest een proces opgestart van bewustwording rond dit thema.

Hoe zit dat in de reiswereld? Vrouwen op de werkvloer hebben de overhand, maar in het (hogere) management, laat staan in de top van de ondernemingen, staan ze niet of nauwelijks op het podium. Zwarte of gekleurde (top)managers (m/v) ken ik eigenlijk niet.

Is het niet de hoogte tijd dat zich ook in de reisbranche een bewustwordingsproces van start gaat om daar verandering in aan te brengen? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Een paar interessante links over dit onderwerp:

Podcast Baba

Wit huiswerk

 

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment