Wat moet een reisonderneming doen als haar de middelen ontbreken om te voldoen aan de strenge voorwaarden van de SGR? Dezelfde vraag kan je stellen als het gaat om de voorwaarden om te mogen lenen van de Voucherbank. Het slagveld dat de voortdurende corona pandemie onder touroperators heeft aangericht, kunnen die vragen de komende maanden wel eens heel actueel maken.

Wat doen trouwens reisretailers als een reisaanbieder geen SGR-logo meer mag voeren? Als zij stoppen met boeken, is het sowieso einde verhaal voor de betrokken touroperator. Alleen succesvolle directsellers maken dan nog een kans. Uitweg kan wellicht nog zijn om te kiezen voor de alternatieve garanties/verzekeringen die voorhanden zijn.

De tijd dringt wel voor de SGR en het ministerie van Financiën (en de Nederlandse Bank) om duidelijkheid van zaken te geven. De eerste berichten over de solvabiliteits- en zekerheidseisen stemmen niemand vrolijk. Ik schrok ervan. Met name het ministerie lijkt nogal rigide te werk te gaan met de toegankelijkheid van de Voucherbank. De branche moet vrezen voor hoge drempels om geld te kunnen lenen.

Dat zou weleens rampzalige gevolgen kunnen hebben voor veel reisondernemers. Het CBS publiceerde gisteren een staatje van de door corona meest getroffen sectoren in Nederland. De lijst wordt aangevoerd – je raadt het – door de reisbranche, die zag haar omzet met 66 procent teruglopen in 2020. De veel meer tamtam makende Horeca prijkt als tweede in de lijst met min 41 procent, gevolgd door Cultuur en overige (24%), Vervoer (16%) en Uitzendbureaus (16%).

Misschien kan Financiën even heel goed kijken naar de omzetdaling van de zwaarst getroffen reissector en ruimhartig omgaan met de vele slachtoffers. Voor de goede orde, (heel) groot en klein lijken getroffen te gaan worden. Ik vraag me ook af of alle ‘clubs’ er wel bij betrokken zijn. Ik noem ANVR, VvKR, DTRU en misschien ook nog wel  Thuiswinkel.org, waarvan veel directsellers lid zijn.

Ik kan niet dieper op cijfers, voorwaarden en andere drempels ingaan, want dat zou de vertrouwelijkheid van mijn bronnen schenden. Ik hoop maar dat het meevalt.

Los hiervan is Belvilla uit de SGR gestapt. Wie boekt haar nog? Nog onlangs ‘leende’ de huizenaanbieder haar SGR-logo samen met dat van de ANVR nog illegaal aan Airbnb. Dat kan in ieder geval niet meer.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. Misschien kan het Ministerie van Financiën ook direct even meekijken met de persoonlijke goedgevulde holdings van de DGA’s van de ANVR-leden.

    Het uitgangspunt van de overheid is duidelijk; alleen levensvatbare bedrijven gaan ze redden. Als je als ANVR-lid de eigen bijdrage van 20% voor het voucherfonds niet wil dragen, dan zit er structureel iets niet goed in je business model.

    In plaats van zielig te doen, zou de ANVR ook eens naar de kansen moeten kijken. Als nu de zwakke broeders omvallen, dan blijven alleen de sterkste schouders over en is de branche kerngezond. Dat moet de ANVR toch goed doen?!

    Ow nee, tuurlijk niet, want minder ANVR-leden = minder inkomsten = is minder salaris voor Frank en Walter. Tsja, en dat willen we natuurlijk niet.

Write A Comment