Wie het weet mag het zeggen: waarom heeft uitgerekend de provincie Friesland de twijfelachtige eer van de eerste faillissementen en sluitingen van reisbureaus. Het is helaas een voorbode van ‘volgers’ elders in het land na vier maanden van nul euro omzet.

Hopelijk grijpt de ANVR de sluitingen aan om de branchenood scherper en harder in de publiciteit te brengen. We hebben allemaal respect voor de bergen corona werk die de brancheorganisatie verzet in deze barre tijd. Frank Oostdam en zijn team verdienen daar alle lof voor, maar het mag van mij soms wat minder lief.

Is de begrotingspost voor lobbywerk in Den Haag wel toereikend, vraag ik me ook af. Als je toch constateert met hoeveel onkunde bewindspersonen hun beslissingen toelichten, moet je dat niet pikken. Van enig begrip voor het vele onbetaalde werk in de branche tijdens de gehele crisis, is geen sprake. Premier Rutte en minister Blok hebben nauwelijks idee van wat er werkelijk speelt in de reissector. Van compassie is al helemaal geen sprake als Blok zuinigjes Europese landen geel kleurt. Het lijkt wel of ie dat met tegenzin deed.

Moet de reisbranche de straat op? Hadden de touringcars met bestemming Malieveld deze week niet vol moeten zitten met vertegenwoordigers van de reisretail en touroperators? Zoals ze in Duitsland doen. Van mij mag Frank Oostdam best met zijn vuist op tafel slaan bij de zoveelste passieloze beslissing of domme uitspraak over de reissector. Ik pleit ook voor acties die het ‘reisleed’ nadrukkelijker voor het voetlicht brengen bij woordvoerders in de Tweede Kamer. De enige die ik voor de reisbranche zag opkomen is Tweede Kamerlid Remco Dijkstra van de VVD. In een commissievergadering met minister Van Nieuwenhuizen over de Luchtvaarnota greep de partner van reis-BN’er Jitske Roos gisteren zijn kans om de misère voor touroperators en reisbureaus te benadrukken.

De toeristische marketing- en PR-bureaus in Nederland hebben door de corona crisis vrijwel niks te doen. Is hun talent niet aan te boren voor een paar stunts, waarmee de ANVR haar voordeel kan doen? Ik daag ze uit.

Neem nou die minimum ticketprijs van 35 euro. Luister hoe cabaretier Pieter Derks dat initiatief uit de Tweede Kamer belachelijk maakt als zinloze symboolpolitiek in de al vroeg begonnen campagnetijd. Zo sabel je op een chique wijze stupide politieke idioterie neer.

Kom op reisbranche, laat je tanden zien.

jan@lokhoff.nl

Author

3 Comments

  1. Er is een groep mensen die deze crisis ziet als een kans om hun ideeën uitgevoerd te krijgen en daarbij volgens mij het liefst naar anderen wijzen en vooral zelf buiten schot willen blijven. Juist de dingen die kleur aan het leven geven, hebben we met z’n allen moeten inleveren; evenementen, concerten, wedstrijden bijwonen, cultuur in alle vormen en mooie ontspannen vakanties. Kijk eens hoe een aantal bewoner organisaties in Amsterdam hand in hand met een paar politici en de burgemeester erop uit zijn 70.000 banen in het toerisme in onze hoofdstad kapot te maken. Heel sluw worden zuipers en blowers toeristen genoemd, waardoor velen ook nog eens gaan knikken; “ja daar zit iets in – het is te druk op de wallen en velen hebben last van die bezoekers” Maar om nou bejaarden die keurig achter een gids aan lopen te bespugen in de Jordaan?! Het wordt tijd dat zo gauw het corona gevaar geweken is, we elkaar weer gunnen om van het leven te genieten en nu al inzien dat tijdens de crisis al die mensen die altijd keihard gewerkt hebben om het miljoenen mensen naar de zin te maken, bescherming nodig hebben. Laten we voorkomen dat we na de corona tijd ontdekken dat de wereld om ons heen kleurloos, smakeloos, en vegan geworden is.

Write A Comment