De reisbranche hangt in de touwen. Er lijkt geen redden meer aan. Tot half maart – en wie weet nog wel langer – ligt de reishandel compleet stil. Er dreigt zelf een totaal vliegverbod op verdachte routes naar landen waar een gevaarlijker variant van het coronavirus de kop heeft opgestoken. Op het restant van de verbindingen is straks een verklaring vereist om de ‘noodzakelijkheid’ van de vluchtreis aan te tonen. De tegenslagen repeteren, onheil alom.

De sfeer van fataliteit leent zich ook niet echt om mensen lekker te maken nu al voor komende zomer een vakantie te boeken. De noodzaak daarvan is niet aan te tonen, het risico is te groot, te veel omstandigheden zijn ongewis, hier in Nederland en op de bestemmingen. Er zal eerder ‘gekozen’ worden voor het risico dat er in betere tijden na corona gevaar krapte zal zijn in het beschikbare aanbod als er een (voorspelde) run op vakanties ontstaat in combinatie met onvermijdbare faillissementen en een golf van sluitingen. Je moet als reisonderneming wel veel spek op de botten hebben om zo’n lange periode zonder omzet van betekenis te overleven.

Het zal toch niet gebeuren dat heel 2021 ook een rampjaar gaat worden? De voortekenen geven weinig hoop. Gaan inentingen en (snel)testen ons redden? Alvorens iedereen in de Europa gevaccineerd is en een gevoel van veiligheid terugkeert, zijn we een zomer verder. Laat staan dat de rest van de wereld weer ‘normaal’ wordt en verschoond van lockdown maatregelen die belangrijke vakantiebelevingen frustreren.

De branche moet keihard inzetten op meer gerichte financiële steun voor de reissector. We moeten uit het verdomhoekje van de minst bedeelde. Graai maar in de diepe zakken van minister Wopke Hoekstra. ANVR en VvKR moeten het kabinet overtuigen dat de reisbranche de zwaarst getroffen sector is met de minste steun. Het is een maatschappelijke doodzonde als de reisverzorgende infrastructuur in Nederland grotendeels definitief knockdown geslagen wordt. Op vakantie gaan is een primaire levensbehoefte in een welvarend land als het onze.

jan@lokhoff.nl

Author

2 Comments

Write A Comment