In zijn eerste nieuwsbericht op de site Reisbizz.nl legt mijn oud-collega Paul Eldering pijnlijk bloot hoe de derdengeldconstructie van de SGR al voor de start het loodje legt. TUI ziet dat ReisBetaalPlatform niet zitten (te hoge dossierkosten), waardoor er onvoldoende deelname te halen is om het betaalbaar te maken. Kip en ei-probleem bij TUI dus.

Omdat met name (middel)grote touroperators geen risico’s meer willen lopen met hun verkoop via reisagenten is directe incasso nu een hot item. Het miljoenenverlies bij D-reizen heeft diepe wonden geslagen in de relatie tussen touroperators en agenten, zeker bij TUI, Corendon en De Jong Intra.

Reisagenten en ZRA’s zijn natuurlijk fel tegen (onpersoonlijke) directe facturering van hun klanten. Woordvoerder Erik van der Waard van Nederlands grootste agentengroep DTA zegt tegen Eldering de zorgen bij zijn leveranciers te begrijpen, maar stelt niets te maken te hebben met de criminele handelswijze van D-reizen die de verliezen veroorzaakte. Hij is met zijn DTA is in gesprek met TUI en is hoopvol gestemd directe incasso te kunnen vermijden. ‘Ik ga ervanuit dat wij er wel uitkomen’.

Ik kan me voorstellen dat een agentenreus als de DTA via onderlinge afspraken tussen haar aandeelhouders een soort ‘onderlinge garantieregeling’ creëert die verliezen bij leveranciers voorkomt als er onverhoopt een DTA-collega financieel struikelt. Daar zou de SGR ook een rol bij kunnen spelen (SGRZ-variant?). Misschien is zo’n constructie wel de enige manier om direct billing buiten de deur te houden, als je tenminste nog pakketten wil verkopen.

Twee hoofdpunten in de hele discussie zijn de risico’s die een touroperator loopt wanneer de reisagent op de centen blijft zitten als de klant de gehele reissom direct bij de boeking betaalt. Daarnaast levert direct billing bij door de retail samengestelde reizen de vervelende situatie op dat de klant facturen ontvangt van meerdere leveranciers voor zijn vakantie. Dat is door een agent moeilijk uit te leggen (‘ik sta onder curatele…’) en blokkeert een legitieme verhulling van zijn extra marge bovenop de commissies.

Vervelend zou het zijn als touroperators onderscheid gaan maken tussen agenten en bij ene wel en bij de andere niet direct gaat incasseren, zeker als dat binnen de vele allianties van reisagenten zou gebeuren. Bij OTA’s en kleine touroperators met een inkooptoevoeging is directe incasso extra gecompliceerd.

Het verbaast me trouwens dat de derdengeldfaciliteit van BAS/Fadiro helemaal uit de picture blijft in deze discussie. Verschillende lezers wezen mij daarop.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.Author

Write A Comment