Onwrikbare bureaucratische instituties lijken wel door een wesp gestoken als je kijkt hoe ze reageren op het initiatief van touroperators om de reisadvisering zelf ter hand te nemen nu Buitenlandse Zaken om politieke en niet om veiligheidsredenen de wereld buiten Europa nog steeds oranje codeert.

Off the record geven ambtenaren van het ministerie dat ook toe. Logisch dus dat de touroperators hun eigen expertise inzetten. Als geen ander weten zij hoe de situatie op de bestemmingen is. Niet voor niets worden zij dan ook tijdens calamiteiten ingeschakeld door de Calamiteiten Commissie als er ergens iets aan de knikker is. Hun mensen in het veld zitten er overal in de wereld altijd bovenop en leveren feitelijk als ooggetuigen de benodigde informatie.

De reisbranche neemt al geruime tijd het heft in eigen handen door vakanties naar oranje bestemmingen uit te voeren. Uiteraard omgeven met de benodigde informatie over eventuele corona restricties. Sommige verzekeraars gingen daarin mee en zelfs de ANVR velde er een sympathiek gedoogvonnis over.

Een dan voelen de Consumentenbond en de ACM zich opeens geroepen om die ‘oranje-reizen’ in een verkeerd daglicht te stellen. Hun argumentatie om dat te doen, komt bij mij nogal kinderachtig over. Ze proberen gewoon qua ‘autoriteit’ te scoren over de ruggen van reisondernemers, die terecht het heft in eigen genomen hebben. De Bond van Verzekeraars is ook even uit de winterslaap ontwaakt. Terwijl de eigen leden genuanceerd omgaan met oranje reisdekkingen, roept die bond opeens van de daken dat de reisadvies.nu site niet deugt. Belangrijkste argument: de site lijkt op die van Buitenlandse Zaken…

Ik vind het echt misselijk makend dat het project reisadvies.nu zo wordt aangevallen. De ANVR zou eigenlijk de kont tegen de krib moeten gooien en de site omarmen, publiceren op haar site en meehelpen om er een ‘blijvertje’ van te maken.

Het belang van de leden mag toch wel even groter zijn dan de ‘overlegstructuur’ met die – ik noemde ze al – ‘onwrikbare bureaucratische instituties’.

Reisadvies.nu is thans nog van een groep reisorganisaties. In de discussie daarover een goed voorbeeld van Fenny Koppen (CEO Riksja), een van de initiatiefnemers, dat de ondeskundigheid van de overheid bloot legt: ‘De term ‘vliegverbod’ voor Zuid-Afrika is een goed voorbeeld over de verkeerde voorlichting van BZ. De KLM vliegt nog steeds dagelijks rechtstreeks op Zuid-Afrika, en EU-burgers waren vanaf dag één uitgezonderd van het ‘vliegverbod’. Doordat de Rijksoverheid die term tóch gebruikte ontstond veel angst en onzekerheid bij reizigers.’

En werd de reisbranche ernstig gedupeerd! Al bij al dus de hoogste tijd om als branche(organisaties) zelf reisadviezen te geven. Laten we ons niets aantrekken van de kritiek.

Ik wens iedereen een mooie Kerst en dito jaarwisseling. Laten we hopen dat 2022 een beter reisjaar wordt!

jan@lokhoff,nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden geweigerd.

Author

1 Comment

  1. Hoi Jan, dank voor deze uitstekende blog. Ik ben het er helemaal mee eens. Het reisadvies van de overheid is een misbaksel van oude bestuurscultuur. Het is tijd voor verandering. Fijne Kerst en Gelukkig Nieuwjaar!

Write A Comment